Kippensoep bij griep of verkoudheid

Generaties lang wordt kippensoep aangeraden bij griep en verkoudheid, net zoals er zoveel huismiddeltjes zijn tegen allerlei ongemakken. Onlangs is het fabeltje dat knoflook helpt tegen muggen ontkracht en blijken knoflookteentjes geen enkel effect op muggen te hebben.







De kippensoep is echter geen fabeltje, omdat er wel degelijk iets in zit dat helpt om beter te worden. Veel mensen krijgen ook ineens hevige trek in kippensoep als ze zich grieperig of zwak voelen. Schijnbaar geeft het lichaam zelf aan wat het nodig heeft. Dit geldt ook voor gember, wat zeer geneeskrachtige eigenschappen heeft.


Kippensoep wordt dus al eeuwenlang aangeraden bij griep. Doktoren die de stelling al bijna even lang afdoen als larie kregen echter ongelijk. Kippensoep of kippenbouillon verlicht wel degelijk de symptomen van verkoudheid en griep en wel op twee manieren. Het helpt enerzijds tegen neusverkoudheid (ook door de stoom die je binnenkrijgt bij het eten van de hete soep). Dat komt omdat een bepaald eiwit in kippenvlees het aminozuur cysteïne bevat. En dat vertoont chemisch heel veel gelijkenissen met het geneesmiddel acetylcysteïne, een zogenaamde 'slijmverdunner' die taai slijm in de luchtwegen dunner of vloeibaarder maakt, zodat je het slijm makkelijker kunt ophoesten.

Anderzijds onderdrukt kippensoep de werking van ontstoken witte bloedcellen die je aan het hoesten brengen. Natuurlijk is soep uit blik het makkelijkste als je ziek bent en geen zorgzame partner in je omgeving hebt, dat concludeerde een groep Amerikaanse wetenschappers onlangs na jarenlange studies en experimenten...., maar zelfgemaakte kippenbouillon doet het natuurlijk altijd beter.

Ook dit is niet zo moeilijk als je ziek bent. Gewoon een zakje kippenbouillonsoep in huis hebben en een stukje kipfilet in de diepvries. Kook de kipfilet gaar in kokend water en kook een ui en een teentje knoflook mee (deze later verwijderen). Haal de kip uit de bouillon als ze gaar is en scheur ze in kleine stukjes. Ondertussen het pakje soep in de bouillon doen en aan de kook brengen. De gekookte kip terugdoen en mee laten koken tot de soep gaar is. Je kunt er ook nog wat gesneden prei doorheen doen (op het laatst).

En heb je wel de energie om te koken, probeer dan eens de Indonesische (en Surinaamse) variant van kippensoep: Soto ajam. Je eet hierbij verse taoge en taoge is een kiemgroente waar veel kracht in zit, net als bij alle andere kiemgroenten (of spruitgroenten). Zin in gember? Maak dan deze gembersiroop! Meer over eten.

1 opmerking:

Anoniem zei

Quote: "Anderzijds onderdrukt kippensoep de werking van ontstoken witte bloedcellen die je aan het hoesten brengen."

Witte bloedcellen onderdrukken ontstekingen. De werking van witte bloedcellen moet dus niet onderdrukt worden. Van ontstoken witte bloedcellen heb ik nog nooit gehoord.