De risico's van een laat moederschap

Laat moederschap is riskant. Daarom moet de overheid vrouwen stimuleren om al tijdens hun studie zwanger te worden, vindt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ). In Nederland worden vrouwen steeds vaker op latere leeftijd moeder. Ook de vaders worden steeds ouder voor ze hun eerste kind krijgen.Het is begrijpelijk dat vrouwen een inhaalslag willen maken op het gebied van studie en carriere, maar slechts weinigen zijn zich bewust van het gevaar van de sandwich zodra ze boven de 50 jaar zijn: De kinderen komen in de pubertijd, zelf komen de vrouwen in de overgang en daarbij komt dan ook nog de zorg voor bejaarde ouders die hulpbehoevend worden.
Overgang
De vrouwen die nu in de vijftig zijn, hebben meestal nog hetzelfde patroon gevolgd als hun moeders: ze kregen vrij jong kinderen en wanneer ze 50 jaar zijn zullen de meeste kinderen al zelfstandig zijn. Dat is maar goed ook, want voor veel vrouwen is de leeftijdsfase omstreeks 50 jaar een zware periode. Ze raken in de overgang en ondanks dat er ook vrouwen zijn die er niet zoveel last van hebben, ervaren de meeste vrouwen de menopauze als een ingrijpende periode.

Pubertijd
De vijftigplussers van nu zullen enerzijds natuurlijk het lege nest hebben moeten verwerken, maar meestal is er ook een opluchting dat de kinderen hun eigen leven gaan leiden. De pubertijd is vaak geen makkelijke periode en vergt veel van de ouders. Zodra deze generatie in de overgang komt, zullen ze blij zijn dat ze die zonder de zorg voor pubers kunnen verwerken.

Zorg voor hulpbehoevende ouders
Dat de zorg voor eigen kinderen vaak niet meer nodig is, blijkt vaak cruciaal om de toenemende zorg voor de eigen ouders aan te kunnen. Veel vijftigers worden geconfronteerd met ouders die hulpbehoevend worden en dat zal de aankomende jaren alleen maar toenemen door de vergrijzing. Veel vijftigers hebben het daar erg zwaar mee. Voor het nemen van kinderen kon je kiezen, maar de zorg voor hulpbehoevende ouders overvalt je en je bent er niet echt op voorbereid. Dit kan erg zwaar zijn in een periode waarin je zelf worstelt met het ouder worden, de overgang en een nieuwe fase in je leven.

De sandwich
De sandwich betekent dat oudere moeders zich niet realiseren dat het late moederschap het risico van een driedubbele belasting kan opleveren wanneer ze vijftigers zijn. Ze worden zelf ouder, gaan sukkelen met hun gezondheid en de overgang, terwijl ze de zorg voor pubers aan moeten kunnen...en dan kan het ook nog gebeuren dat in diezelfde periode de eigen ouders hulpbehoevend worden. Dit is een zware belasting en met de afname van de zorg in de toekomst zal veel zorg op de schouders van de toekomstige vijftigers komen.

Het is ook logisch dat ze daar niet aan denken en dit rampscenario hoeft zich natuurlijk ook niet altijd voor te doen. Er zijn genoeg fitte vijftigers, die voorbeeldige pubers hebben en ouders die tot op hoge leeftijd fit en gezond blijven. De realiteit is echter dat het rampscenario zich evengoed wel kan voordoen en alle zorgen belastingen tegelijk kunnen komen. Het is dus goed dat de overheid niet alleen aandacht besteed aan de risico's van uitstel van het moederschap op het gebied van vruchtbaarheid en gezondheid, maar ook aan de risico's die dit kan opleveren van een driedubbele belasting op latere leeftijd. Meer over mama's.
Copyright: Laluza

Geen opmerkingen: