Nederlandse voornamenbank online

De Nederlandse Voornamenbank, met de 500.000 verschillende voornamen die in Nederland gedragen worden is op 3 juni online. De Nederlandse Voornamenbank is een samenwerkingsproject van het Meertens Instituut van de KNAW en de Universiteit Utrecht.











De Nederlandse Voornamenbank (NVB) geeft voor elke voornaam aan hoeveel personen die naam in Nederland dragen, mannen en vrouwen, en als eerste naam of als tweede of volgende naam. Ook wordt de populariteit van elke naam getoond sinds 1880. Dat maakt het mogelijk om te zien of een naam in opkomst is, wanneer de naam het meest populair was, of dat de naam alweer uit de gratie is. Ook wordt de verspreiding van de voornaam gegeven, op basis van de hele bevolking in 2006, naar geboortegemeente. Voor 20.000 namen is een uitleg en verklaring beschikbaar. Elke ouder kan nu zien of een voornaam in Nederland al eens geaccepteerd is, wat de aangifte van een naam vergemakkelijkt. De populariteitsgrafieken tonen de grote ontwikkeling die de voornaamgeving heeft meegemaakt in de 20e eeuw.

De NVB is een samenwerkingsproject van het Meertens Instituut van de KNAW en de Universiteit Utrecht. Hij is internationaal uniek in de omvang, compleetheid en gevarieerdheid van de gegevens. De NVB is het complement van de Nederlandse Familienamenbank die op 3 december 2009 gelanceerd werd, en alleen al in die maand 18 miljoen hits telde. De Nederlandse Voornamenbank is hier vanaf 3 juni te bezoeken.
Bron: uu.nl

Geen opmerkingen: