Soto ajam: Javaanse soep met kip en rijst

Soto is een geliefd gerecht onder de Indische Nederlanders en Javaanse Surinamers. Dit recept is van oorsprong Javaans-Surinaams, maar het verschilt niet heel erg veel met het Indonesiche recept. Het is niet zo moeilijk te maken als het lijkt. Het is even wennen aan de hoeveelheid kruiden, maar als je het een paar keer hebt gemaakt, draai je je hand er niet meer voor om!









Ingredienten:
- ca. 2 l. water
- 1 kip (of kipfilet naar hoeveelheid eters)
- 2 knoflookteentjes
- 2 ui
- 1 tomaat
- mespunt suiker
- 3 maggiblokjes of kipbouillonpoeder
- beetje trassi
- zwarte peperkorrels
- 2 salamblaadjes
- stuk laos
- 1 sereh
- flink stuk gember
- beetje zoete ketjap A
- zout en zwarte peper
- selderij
- eventueel beetje vetsin

Bereiding:
-Zet de kip in stukken (of kipfilet) op met de ui (halve ui overlaten), knoflook, salam, sereh, laos, gember tomaat, maggiblokjes, zwarte peperkorrels, trassi (beetje), ketjap, zwarte peper (theelepel) en zout naar smaak.
- Laten koken tot de kip gaar is.
- De stukken kip eruit halen en de bouillon zeven en terug doen in de pan.
- De kip in stukjes plukken en in de olie krokant bakken of als je dat teveel werk vindt, kun je de gekookte kip er in kleine stukjes terug in doen.
- Bak in een klein pannetje in wat olie de halve ui in stukjes knapperig bruin en doe de uitjes met de geurige olie terug bij de soep. Ook een eetlepel gehakte verse selderij.

Opdienen:
- rijst
- gekookte eieren
- sambal
- taoge (alleen van te voren wassen en eventueel kokend water erover gooien)
- selderij
- gebakken stukjes kip (die je hebt gekookt voor de bouillon)
- gebakken sooen (rijstvermicelli)
- gefruite uitjes
- aardappel (luciferstokjes, kant en klaar gebakken te krijgen)

Doe in een kommetje een bolletje gekookte rijst. Doe daar overheen wat taoge, gefruite uitjes, een half gekookt ei, sooen, kip, aardappelfruitjes en selderij. Gooi hierover de hete soep. Smakelijk eten!!

Tip: Verse kruiden als laos, gember en sereh kun je makkelijk invriezen. Snij ze in stukjes en doe ze in een plastic zakje. Zo heb je altijd verse kruiden bij de hand! Meer drinken.
Bron: Surinaams-eten.nl

Geen opmerkingen: