De invloed van testosteron op de slaap van mannen

Vrouwen hebben in de menopauze vaak last van slapeloosheid door het verlies van oestrogeen. Minder bekend is dat ook mannen last hebben van een andropauze en dat slapeloosheid een veelgehoorde klacht is. De slapeloosheid wordt vooral veroorzaakt door verlies van testosteron.


Diepe slaap
Vanaf de leeftijd van 30 jaar begint de hoeveelheid testosteron bij jonge mannen al af te te nemen, namelijk met één tot twee procent per jaar. Vanaf hun veertigste jaar neemt daardoor ook de slaapkwaliteit van mannen af. Onderzoeker Zoran Sekerovic ontdekte een mogelijke link tussen de afname van testosteron en deze slechte nachtrust. Dit komt vaak voor bij mannen vanaf hun vijftigste en het treft vooral de diepe slaap. "Dit is wanneer het lichaam en de geest optimaal herstellen van de activiteiten van de dag. Bij jonge mannen is tien tot twintig procent van hun nachtrust diepe slaap. Tegen hun vijftigste neemt dit af naar vijf tot zeven procent. Na het zestigste levensjaar kan die diepe slaap zelfs helemaal verdwijnen."

Sekerovic: "De afname van diepe slaap is een ernstig probleem dat behandeld kan worden met testosteron. De resultaten van dit onderzoek betekenen een grote vooruitgang." Kijk voor de rest van het onderzoek op Science.blog. Meer over body man.

Geen opmerkingen: