Meditatie: eenvoudige meditatieoefening voor beginners

We rennen en vliegen door het leven en gunnen ons vaak geen rust om even naar binnen te keren. Er is niets zweverigs aan mediteren. Mensen die regelmatig mediteren zijn fitter, emotioneel stabieler en vooral rustiger. En wat is er prettiger dan innerlijke rust in dit jachtige bestaan? Hier volgen wat tips om even een break te nemen en weer op te laden.
Iedereen kent het wel: je begint je dag al gestresst en in de loop van de dag raak je steeds meer gejaagd. Soms hebben we dat niet eens meer in de gaten en ervaren we dit als normaal. We weten niet meer hoe het voelt om echt ontspannen te zijn en verliezen daardoor ook vaak het contact met onszelf. Veel mensen zien meditatie als zweverig of als onderdeel van religie of spiritualiteit. Natuurlijk hebben alle spirituele stromingen meditatie hoog in het vaandel staan om in contact met God of het Goddelijke te komen, maar religie of spiritualiteit is geen voorwaarde om te gaan mediteren.

Eigenlijk is er niets eenvoudigers dan mediteren. Het kost niets, tenzij je natuurlijk allerlei cursussen gaat volgen om een topper in meditatie te worden. Je hebt namelijk alleen jezelf, je adem, een rustig plekje, eventueel een meditatiekussen of bankje en een kwartiertje tijd nodig om te beginnen. Als je denkt dat het niets voorstelt om een kwartiertje naar binnen te keren en je gedachten te stoppen, dan heb je het mis. Ga het maar eens proberen en ervaar ten eerste dat het een kwestie van lange adem is om dat te leren en ten tweede hoe goed je je voelt als je dit iedere dag consequent een kwartier doet.

Eenvoudige meditatieoefening voor beginners
Veel mensen die wel eens een meditatie op hun adem hebben geprobeerd, ervaren dit soms als onprettig. Juist als je gespannen bent, kun je gaan hyperventileren als je je aandacht op je adem richt. Je kunt dit voorkomen door niet zozeer op je diepe ademhaling te letten, maar je aandacht alleen op het puntje van je neus te richten.

- Zoek een plekje in huis waar je niet gestoord wordt.

- Als beginner hoef je niet gelijk in de lotushouding te gaan, dat vergt veel oefening. Je kunt gaan liggen of op een stoel gaan zitten of desnoods op een kussen. Begin gewoon met een houding die prettig voelt.

- Ga eerst even lekker liggen of zitten met je ogen dicht en probeer je spieren wat te ontspannen.

- Richt je aandacht nu op het puntje van je neus en voel hoe je adem naar binnen en naar buiten gaat. Doe dit even een paar keer en ga dan tellen.

- Je kunt beginnen met tellen tot 100. Tel bij de uitademing.

In het begin zal je merken dat je gedachten de strijd niet zo makkelijk opgeven. Ze zullen met allerlei trucjes proberen om de rust te verstoren. Ga niet krampachtig die gedachten tegenhouden. Het is belangrijk om je er niet in vast te bijten. Komt een gedachte je hoofd binnen, observeer deze even en keer dan weer terug naar het puntje van je neus en de adem. De ervaring leert dat je in het begin wel 50 ademhalingen nodig hebt om enig effect van rust te gaan voelen, soms zelfs nog langer. Maar als je het 100 keer volhoudt, dan zul je je aan het einde rustiger voelen en vooral energieker.

Als je dit consequent iedere dag doet, zal het effect merkbaar zijn. Probeer niet alleen te mediteren als je gejaagd bent, maar juist ook op momenten dat je nog niet in de gejaagde modus zit. Zo kun je voorkomen dat je hyper wordt. Het is niet voor niets dat velen die aan meditatie doen, juist in de ochtend al beginnen met een oefening. Een goed begin van de dag kan de rest van je dag positief beïnvloeden.

Mocht je het tellen als vervelend ervaren, zet dan een wekker op een kwartier en ga je alleen richten op de ademhaling die je door je neus voelt gaan. Meer meditatie.

3 opmerkingen:

Jelle Derckx zei

Dank voor je tips, ik ga ze vandaag toepassen!

Angeliet zei

Dankje voor deze tips!

Rolf zei

Handige tips! Bedankt voor het delen!