Curcuma goed tegen Alzheimer en kanker?

Gekruid eten kan bescherming bieden tegen sommige ernstige ziekten, op voorwaarde dat u het juiste kruid kiest: curcuma. Een Amerikaans onderzoeksteam heeft namelijk aangetoond dat curcuma de groei van melanoomcellen (melanoom is een gevaarlijke huidkanker) kan afremmen en het afsterven van kankercellen kan bevorderen.
Curcuma ('turmeric' in het Engels) is het extract van een wortel die tot de gemberfamilie behoort en onder meer in curry zit. Het kruid wordt wegens zijn donkere, oranjeachtige kleur soms verward met saffraan. De voorbije jaren zijn er heel wat studies over verschenen. Er zijn al antioxiderende, ontstekingsremmende en nu ook kankerwerende eigenschappen aan toegeschreven. Zo is aangetoond dat curcuma antioxiderende effecten heeft bij ratten: ze beschermt de hersenen en vermindert neurodegeneratieve letsels. Dat zou kunnen verklaren waarom de ziekte van Alzheimer zo weinig voorkomt in India, h├ęt curryland bij uitstek.

De auteurs gingen de effecten van curcuma na op melanoom. Melanoomcellijnen werden in proefbuisjes behandeld met toenemende dosissen van dit kruid. Uit de resultaten blijkt dat curcuma de levensvatbaarheid van de cellen op dosisafhankelijke wijze vermindert. Bovendien veroorzaakt ze apoptose (celzelfmoord), eveneens op dosisafhankelijke wijze. Volgens de auteurs zou curcuma twee specifieke eiwitten vernietigen die apoptose zouden verhinderen. Hopelijk worden die bevindingen bevestigd en uitgebreid tot andere soorten kanker. (e-gezondheid.be)

Er zijn allerlei supplementen van curcuma te krijgen in capsulevorm. Deze zijn echter nogal prijzig. Zelf neem ik dagelijks een halve theelepel curcumapoeder. Het is even doorbijten, gewoon op je tong leggen en direct flink doorspoelen met een glas water. Curcuma wordt het beste opgenomen in het lichaam in combinatie met vet. Daarom kun je het het beste innemen na een maaltijd. Curcuma is in zakjes te koop bij de toko of Turkse winkel voor ongeveer een euro.

Curcuma wordt ook veel gebruikt in de ayurvedische geneeskunde. Kijk voor meer informatie over ayurveda op de ayurveda startpagina. Meer gezondheid.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Het zou interessant zijn in meerdere landen waar curcuma gebruikt wordt: Indonesie en andere Verre Oostenlanden soortgelijke onderzoeken te doen. Immers daar wordt de curcuma zeker ook veel toegepast.

Anoniem zei

Hoe heet dit middel in het nederlands en kan het in suriname gevonden worden

indra zei

Geelwortel. een snufje ervan meng ik dagelijks in m'n yoghurt, met cruesli, ahornstroop en tarwegraspoeder.
Indrsurya

Anoniem zei

Curcuma is zeker te krijgen in Suriname. Het wordt waarschijnlijk verkocht onder de naam kunjit (Indonesische naam) of geelwortel en zit ook als standaardingredi├źnt in kerriepoeder.