Eenvoudige test om het risico te berekenen om binnen 5 jaar te overlijden voor mensen vanaf 40 jaar

Zweedse wetenschappers hebben een eenvoudige test ontworpen waarmee kan worden berekend hoeveel kans je hebt om binnen 5 jaar te overlijden. Het gaat om 12 simpele vragen over o.a. je levensstijl, medische voorgeschiedenis en je manier van bewegen. Elke volwassene tussen 40 en 70 jaar kan de test afnemen. Volgens de onderzoekers zijn de resultaten redelijk accuraat. Hun onderzoek werd vandaag gepubliceerd in het vooraanstaande medische tijdschrift The Lancet.





Na het invullen van de test krijg je een percentage dat je vertelt hoeveel kans je hebt om binnen vijf jaar te sterven. Daarnaast geeft de test je 'Ubble'-leeftijd aan. Dit is de leeftijd die gemiddeld genomen past bij je berekende overlijdensrisico. Als die lager ligt dan je werkelijke leeftijd, zit je safe.

Om de test op te stellen, analyseerden de wetenschappers vijf jaar lang data van zo'n half miljoen Britse volwassenen. Op basis daarvan konden ze 655 factoren onderscheiden die een vroegtijdig overlijden kunnen beïnvloeden. De sterkste sterftevoorspellers werden via een complex algoritme afgeleid. Die indicators vormen de basis van de opgestelde test.

Vernieuwend aan de test is vooral dat er geen fysiek onderzoek nodig is om de risico's op vroegtijdig sterven te berekenen. Ook merkwaardig is dat er niet gevraagd wordt naar (over)gewicht of alcoholgebruik. Volgens de Zweedse onderzoekers zijn die factoren dan ook niet bepalend voor een overlijden op korte termijn. Eerder het ingeschatte looptempo en hoe gezond mensen zich voelen, zijn goede voorspellers.

De onderzoekers hopen dat zoveel mogelijk mensen de test afnemen. Volgens Dr. Ganna, medewerkster aan het onderzoek, is het resultaat dan ook niet onomkeerbaar. "Als de test aangeeft dat je veel kans loopt om binnen 5 jaar te sterven, betekent het niet dat dit resultaat definitief is. De risico's kunnen al sterk gereduceerd worden door een gezondere levensstijl en meer beweging."

"Het grote voordeel van de test is dat het snel en online gebeurt. We hopen dat in de toekomst medische instituten de cijfers zullen gebruiken om  risicovolle patiënten snel op te sporen en ze te begeleiden", aldus Ganna.

Ben jij nieuwsgierig of je het redt tot 2020? Doe de test dan hier.

Rubriek: gezondheid

Geen opmerkingen: