10 eenvoudige manieren om mindfulness te beoefenen en meer innerlijke vrede en geluk te ervaren

Spiritueel ontwaken is geen staat die je kunt bereiken of een doel waar je naar toe werkt in de toekomst. Je hoeft niet naar India te reizen om het te vinden. Je hoeft ook geen goeroe te volgen om te ontwaken. Het is een constante en eeuwenoude uitnodiging gedurende elk moment van je leven om jezelf te omarmen zoals je bent, in al je imperfecties. De onderstaande 10 principes helpen je om in het Nu te leven en het lijden te verlichten.


1. Er is geen doel: er is slechts het Nu
We leven door onze constante gedachten vaak meer in het verleden en in de toekomst dan dat we in het moment leven. Het aloude gezegde dat de mens het meest lijdt door het lijden dat hij vreest is maar al te waar. We maken ons leven vaak onnodig zwaar door gedachten over zaken die je in het Nu niet kunt oplossen, dus waarom jezelf er steeds mee belasten als je er toch niets aan kunt veranderen op dit moment? Er is slechts dit moment, de huidige scene van de film van je leven. Blijf zoveel mogelijk bij dit moment, observeer wat er nu gebeurt, zowel buiten jezelf als in jezelf. Het huidige moment is je ware thuis. Het is alles wat er is, de rust in het midden van de storm.
 
2. Denken en weerstand creëren lijden
Pijn is niet het echte probleem. Het echte probleem is ons denken over pijn en ons verzet om te proberen pijn te ontlopen en controle te houden over hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen. Het echte probleem begint als we beginnen te herkauwen op onze pijn, ons verdriet, onze angsten, onze woede en gaan broeden op de film van ons leven, deze terugspoelen en vooruit spoelen naar de toekomst. We kauwen op het verdriet van gisteren en morgen, in plaats van deze gevoelens alleen te verkennen en ervaren op het moment dat het komt. We voegen een onnodige extra laag toe van herkauwen en weerstand tegen het leven en dit creëert lijden. Het is belangrijk dat je beseft dat je op het scherp van de snede leeft. Er is alleen dit moment en op dit moment hoef je je alleen bezig te houden met wat werkelijk in dit moment moet worden opgelost. 

3. Gedachten en gevoelens zijn niet persoonlijk en geen waarheid
Zie gedachten en gevoelens als neutrale en onpersoonlijke gebeurtenissen in het bewustzijn. Net als geluiden die we horen, ontstaan en verdwijnen gedachten en lichamelijke gewaarwordingen spontaan, als golven in de oceaan, als eb en vloed. Ze kunnen niet worden gecontroleerd, verwijderd en je kunt er ook niet aan ontsnappen. Wat je wel kunt doen is proberen om hetzelfde met gedachten om te gaan zoals je met bijvoorbeeld geluiden omgaat. Observeer ze, ervaar ze, wees mild naar je gedachten, maar bijt je er niet in vast.

4. Jij creëert de ruimte voor gedachten, maar je bent niet de denker van gedachten
Jij bent niet je gedachte en je gedachten zijn geen werkelijkheid. Ze zijn slechts een steeds herhalend vooruit en terugspoelen van suggesties, mogelijkheden, geruchten, propaganda, oordelen, stemmen en beelden. Het zijn voorbijgaande wolken in jouw uitgestrekte hemel. Forceer het onderdrukken van gedachten niet, want dat gaat je niet lukken. Kijk ernaar, observeer ze en laat ze voorbij drijven en keer terug naar het Nu.

5. Adem door je ongemak en pijn heen en eer deze gevoelens
Als je pijn, angst of stress ervaart adem dan door deze gevoelens heen. Vlucht niet voor deze gevoelens, want ze zijn er op dit moment en verdringen lukt niet. Zodra je lijden ervaart ga je met je adem naar dat gevoel toe en probeer je dat gevoel te verkennen en te observeren. Wat voel ik eigenlijk? Waar en op welke plek in mijn lichaam voel ik eigenlijk boosheid, angst of verdriet? Wat is eigenlijk precies voor gevoel? Rokers kunnen dit ook toepassen als ze zucht krijgen. Probeer maar eens te voelen wat trek eigenlijk is. Zodra je dat gevoel observeert en er naar toe gaat, gaat het vanzelf over en verliest het kracht. Je zal merken dat ieder gevoel, hoe intens ook, uiteindelijk zal afnemen. Besef dat ware vreugde en geluk niet de afwezigheid van pijn en verdriet betekenen, maar juist liggen in de bereidheid om deze gevoelens te accepteren en te omarmen in plaats van er voor te vluchten of ze te verdringen.

6. Acceptatie is niet iets wat je 'doet', maar wat je bent
Acceptatie betekent niet dat onaangename gedachten of gevoelens weg zullen gaan. Deze gevoelens zijn er niet voor niets en kunnen een tijd blijven. Probeer niet om het geforceerd te accepteren in de vorm van een vermomming, maar erken dat het al lang is aanvaard als een deel van de werkelijkheid en van de film van je leven. Het is zoals het is en het is goed, ook als het niet goed is. Behandel het alsof dit gevoel er altijd zal blijven, zodat je niet de frustratie gaat ervaren als het niet snel weggaat of wordt opgelost. Dit is de realiteit, het is hier en nu en buig er voor. 

7. Er is geen 'altijd' en er is geen 'nooit'
In de realiteit van het leven is er geen 'altijd' en geen 'nooit'. Wees je goed bewust van deze woorden, want het zijn leugens en ze kunnen een gevoel van urgentie en machteloosheid creëren. Ze versterken het machteloze gevoel van moeten zoeken en het gevoel van een tekort of gebrek aan iets hebben. Er is geen 'de rest van mijn leven', geen 'al jaren', geen 'hele dag'. Er is slechts het Nu, het enige moment waarop je wel kunt handelen, waar je macht over hebt en waarvan je kunt bepalen wat je met dit moment doet.

8. Je kunt alleen ergens komen door er te zijn
Vaak richten we ons zozeer op het doel of op de bestemming dat we de reis er naar toe vergeten. We vergeten de reis en zien de kostbare stappen niet meer die we wel zetten. We ervaren stress dat we er nog niet zijn. Vreugde kan echter alleen gevonden worden in het hier en nu en heeft niets te maken met doelen en eindbestemmingen. Dat wil niet zeggen dat je geen doelen mag stellen, maar vergeet niet dat de reis er naartoe ook de moeite waard is en veel kan opleveren. Haal je focus af van de 10.000 stappen die nog moeten komen, de 10.000 stappen die je nog niet hebt gezet en van de 10.000 dingen die in je leven ontbreken en onthoudt dat de huidige stap het leven is. Het leven waarin van alles kan gebeuren, mooie dingen, slechte dingen en heb vertrouwen in het leven.

9. Omarm je gestuntel; ook dat is perfect
Als je je realiseert dat je verdwaald bent in het verhaal van je leven, dat je geen aansluiting meer voelt met wie je bent of wilt zijn, dat je bent vergeten om in het moment te leven, geef jezelf dan een schouderklop! Je hebt iets te vieren, want je bent je bewust van het feit dat je vergeten bent om in het Nu te leven. Je bent weer wakker geworden uit een droom. Straf jezelf niet voor het vergeten en vier je vermogen om te onthouden!  Het is niet erg dat je het bent vergeten. In de film van je leven vormt vergeten een perfecte scene. Sta jezelf toe om soms te vergeten! Wees nederig dat je soms vergeet en probeer niet perfect te zijn. Twijfel, teleurstellingen en ontgoochelingen zullen constant de vrienden zijn die je begeleiden op het pad van het leven. Je kunt niet de verkeerde richting op gaan als je geen beeld hebt van wat perfect is of wat succes is.

10. Stop met vergelijken, want je bent het leven zelf
Jij bent uniek, jouw reis is volstrekt origineel. Vergelijk jezelf niet met anderen! Zodra je begint te vergelijken, haal je je eigen unieke en onvervangbare eigenschappen naar beneden en raak je verwijderd van je unieke huidige ervaring van het moment. Het is helend om JA te zeggen tegen wat en wie je nu bent en waar je nu bent, ook als dat niet is waar je van gedroomd hebt of wat je had verwacht. Vergelijken met anderen kan leiden tot misbruik van jezelf, tot verwaarlozing en depressie, tot het gevoel van minderwaardigheid en tekort schieten. Dat is verspilling van je energie en je leven. Gebruik je gedachten om aandacht te geven aan alles wat je wel hebt en waar je dankbaar voor bent.

Auteur: Laluza

Rubriek: mindfulness, meditatie ,psychologie