Kippensoep helpt echt tijdens griep!


Het is geen fabeltje dat je tijdens griep veel kippensoep moet eten. Kippensoep helpt namelijk echt om je immuunsysteem te versterken! Dit komt door het bestanddeel carnosine, wat het immuunsysteem helpt om  ziekten te bevechten. Het effect stopt wel als de soep door het lichaam wordt uitgescheiden, dus je moet wel regelmatig kippensoep blijven eten tijdens ziekte.Dit wordt in nieuw onderzoek bevestigd.

De soep die in het onderzoek werd gebruikt bevatte kip, ui, zoete aardappelen, pastinaak, raap, wortel, selderij, peterselie, zout en peper. Heel wat kant-en-klare soepen die je in de supermarkt kunt kopen, hadden hetzelfde effect. Daarom denken de onderzoekers dat het vooral de combinatie van voedingstoffen is die voor het voordelige effect zorgen.

Een andere studie suggereerde dat kippensoep meer een placebo effect heeft. De vorsers bestudeerden de luchtstroom en slijmen in de neus van 15 vrijwilligers die koud water, warm water en kippensoep dronken. Daaruit blijkt dat alle warme vloeistoffen de beweging van slijmvliezen in de neus helpen te verhogen. Dit verlicht een verstopte neus. Soep is echter toch nog beter dan warm water omdat het de functie van de beschermende haartjes in de neus versterkt. Deze haartjes voorkomen dat besmettelijke stoffen in het lichaam binnendringen.

Onderzoekers aan de universiteit van Nebraska ontdekten dat de combinatie van kip en groenten in de soep een ontsteking van de ademhalingswegen kunnen verlichten. De kippensoep tijdens griep moet daarom ook prei, knoflook en uien bevatten, want hier zitten organosulfiden in, wat samen met vitamine D de productie van immuuncellen stimuleert. Vitamine C heeft hetzelfde effect. Ook wortels zijn onontbeerlijk in de soep: vitamine A en carotenoïden helpen namelijk de productie van antilichamen te verhogen. Daarnaast is soep ook nog zo gezond omdat voedingstoffen makkelijker geabsorbeerd worden dan vaste versies. Doe ook nog een scheutje olijfolie in de soep om de absorptie van vitamine D, A, K en E te vergemakkelijken.

Rubriek: gezondheid


 Energie voor lichaam en geest

Geen opmerkingen: