Ayurveda Kuuroorden: een weldaad voor lichaam en geest!


De beste manier om kennis te maken met ayurveda is het volgen van een kuur. Wie niet zo ver weg wil, kan dicht bij huis blijven in Nederland of Noord-en Zuid-Europa. Steeds vaker introduceren Spa & Wellness centra in Europa deze ayurveda-kuren. Het aantal Ayurveda hotels in India is natuurlijk ongekend groot, met name in de provincie Kerala (Zuid-India), maar ook in Indonesië en het Caribisch gebied is het mogelijk om een ayurveda-kuur te volgen. Veel Spa & Wellness centra in Europa bieden steeds vaker ayurveda-kuren, waarbij ze de kennis en producten (en soms ook de Ayurveda artsen en therapeuten) uit Azië halen. Zo heeft het Kempinski Hotel in Gozo en Hotel Elbresidenz in Duitsland tegenwoordig één van de grootste ayurveda-centra van Europa. In Italië en Spanje wordt een Ayurveda kuur heel persoonlijk benaderd.

Wat is Ayurveda?
Ayurveda wordt letterlijk vertaald als ‘Leven’ (Ayus) en ‘Wetenschap’ (Veda), oftewel de Wetenschap van het Leven. Deze wetenschap wordt al 3000 jaar gebruikt en is een filosofie om gezond en gelukkig oud te worden, in harmonie met lichaam, geest en ziel.

Aan de grondslag van Ayurveda liggen de drie levensenergieën: Vata, Pitta en Kahpa, ook wel typen of ‘Doshas’ genoemd. Elk mens bevat deze drie Doshas die – bij een gezond gestel – alle drie even sterk zijn. Bij Ayurveda gaat het niet meteen om het genezen van ziekten maar meer op het voorkomen ervan, het verjongen van lichaam en geest en de verlenging van de levensduur. Ayurveda leert ons dat door een bepaalde levenswijze je niet alleen ziekten kunt voorkomen, verlichten of genezen, maar dat we er ook meer inzicht door kunnen krijgen in onszelf en de wereld om ons heen.

Van nature verschilt elk mens, en ook deze drie energieën. Als één van de drie Doshas echter overheerst, komen er lichamelijke of geestelijke klachten. De Ayurvedische kuur is erop gericht om de drie Doshas in evenwicht te brengen. Aan het begin van uw kuur bepaalt de Ayurvedische arts aan de hand van een vragenlijst welk type u bent. Daarna maakt hij een behandelplan. De kracht van een Ayurveda kuur is dat elk behandelplan geheel afgestemd is op het individu. Op uw persoonlijke dosha typen, maar ook op eventuele klachten. 

Bij de Ayurvedische behandelingen wordt gebruik gemaakt van grote hoeveelheden warme olie met kruiden die op nagenoeg elk deel van het lichaam wordt gesmeerd. De olie zorgt ervoor dat de persoonlijk op u afgestemde kruiden in het lichaam worden opgenomen. Een Ayurveda kuur beperkt zich niet alleen tot massages en behandelingen, maar bestaat daarnaast uit voeding, kruiden, gezondheidsproducten, yoga, meditatie, lezingen en andere weekactiviteiten (check dit bij het hotel). Een typische kuurdag begint vaak met ochtendyoga, in de avond meditatie en het Ayurvedisch eten is meestal vegetarisch (1 a 2 keer per week vis of kip) en gebaseerd op verse groenten en fruit. Naar wens kunt u een Rasayana kuur volgen (Wellness Ayurveda: puur voor de ontspanning), een intensieve Panchakarma (reiniging van lichaam en geest), of specifieke klachten of ziekten laten behandelen (medisch Ayurveda, denk aan bijvoorbeeld reuma, psoriasis of depressiviteit).

De drie Dosha typen: Vata, Pitta en Kahpa
De Ayurveda filosofie stelt dat elk wezen bij de geboorte een unieke verdeling van de drie Dosha typen karakteristieken heeft. Deze karakteristieken uiten zich in lichaamsbouw, immuunsysteem, karaktertrekken en gedrag. Zo is iemand die veel Vata heeft, vaak te herkennen aan een magere lichaamsbouw, met veel beweeglijkheid, een onrustige geest en veel activiteit, die echter alleen in vlagen komt. Iemand met veel Vata is bevattelijk voor angst en stress. Hier volgt een korte beschrijving in steekwoorden van de drie energie karakteristieken. Let op! Het is slechts een omschrijving, wilt u er zich graag verdiepen in deze materie, dan verzoeken we u in de literatuur te zoeken.

Vata: impulskracht
Staat voor: Beweging; veranderlijk; Lucht en ruimte. Droog, koud, licht, veranderlijk, verfijnd, snel. Vata uit zich bij: honger hebben op willekeurige momenten, opwinding en verandering heerlijk vinden, op wisselende tijden naar bed gaan, maaltijden overslaan, snel lopen en emotionele uitbarstingen vertonen die kort duren en snel vergeten zijn.

Pitta: vuurkracht

Staat voor: Intens, stofwisseling; Vuur en water. Heet, scherp, licht, vochtig, vloeibaar, zuur ruikend Pitta uit zich bij: uitgehongerd voelen als het eten te laat gereed is, leven volgens de klok, een hekel hebben aan tijd verspillen, ’s Nachts warm of dorstig wakker worden, leiding nemen of dat willen, heetgebakerdheid (heethoofdigheid), merken dat anderen je te veeleisend, sarcastisch of kritisch vinden en met vastberaden tred lopen.

Kapha: structuurkracht

Staat voor: Structuur, vastigheid; Water en aarde; Zwaar, koud, olieachtig, zoet, stabiel, langzaam, zacht, kleverig, sloom, soepel. Kapha uit zich bij:lang of grondig overwegen voor je iets besluit, langzaam wakker worden, lang in bed blijven, vaak koffie nodig hebben, berusten in een toestand, anderen er mee verzoenen, gevoelens van anderen respecteren en oprecht met hen meevoelen, emotionele troost zoeken door eten, gracieus bewegen, vochtige ogen en soepele tred.

Wat kunt u verwachten tijdens een Ayurvedakuur?
 
De behandelingen op een rijtje:
Abhyanga Shareera lichaamsmassage
Abhyanga Shareera hoofdmassage
Acupunctuur
Akshitaroana
Decoctions
Gezichtsbehandeling
Kruidenbad
Kruidenstoombad
Nasya Karama neusbehandeling
Pinda Sweda Nawara Kizi massage
Purification Therapy (Rakhtha Mokshana Karma)
Shirodhara (olie op het derde oog)
Shiro Vasti
Vamana Karma (Emesis Therapy)
Vereka Karma (Zuivering van lichaam)
Vasti Karma (Enema Therapie)

Handige tips en adviezen voorafgaand uw kuur

Tijdens uw kuur worden mannen behandeld door een mannelijke therapeut en vrouwen door een vrouwelijke therapeut (de therapeut is diegene die u masseert/behandelt). Dit is heel strikt bij Ayurveda (India en Sri Lanka, in Europa kan hier van afgeweken worden omdat vaak maar één Ayurvedische therapeut is). Mocht het in uw geval niet zo zijn, dan kunt u duidelijk aangeven wat uw wensen zijn. Voor vrouwen is het immers een stuk prettiger én meer ontspannen als ze door een vrouw gemasseerd worden.

Klik hier voor een selectie van ayurveda kuuroorden in het buitenland en hier voor kuren in Nederland.

Rubriek: ayurveda

1 opmerking:

Suzanne zei

Iemand een tip over een goed kuuroord voor een voordelige prijs?