De 7 tips om de relatie te verbeteren tussen ouders met een kind dat ADHD heeft

Het is vaak hard werken om een relatie goed te houden en te verdiepen. Voor ouders die een kind hebben met de diagnose ADHD is het van nog groter belang om de aandacht te leren verdelen tussen de behoeften van het kind en die van de partner. De eerste onenigheid ontstaat vaak al door twijfel over de diagnose en over de eventuele behandeling. Het eerste doel is daarom dat u beiden in het reine komt met de diagnose, zodat de krachten kunnen worden gebundeld.

Een huwelijk of relatie vergt altijd inzet en flexibiliteit en er moet hard worden gewerkt om de relatie goed te houden. Als partners een kind hebben met ADHD kan de relatie onder grote druk komen te staan en daardoor nog veel meer inzet vergen. Veel relaties sneuvelen onder de belasting van de opvoeding van een kind met ADHD, maar soms worden relaties er juist sterker door en krijgen ouders een diepere band. Het is van groot belang om steeds aandacht aan elkaar te blijven schenken en daarnaast duidelijke regels op te stellen om conflicten te voorkomen.

1. Zorg voor structuur en routine
Stel structuur en routine op voor de dag. Dit zal niet alleen goed zijn voor uw kind met ADHD, maar stelt u ook beter in staat om van te voren momenten van vrije tijd voor uzelf in te plannen.

2. Luister echt naar elkaar
Leer om echt naar elkaar te luisteren. Op het moment dat je partner tegen u praat, ga dan niet alvast over een mogelijk antwoord nadenken, maar luister echt naar wat de ander zegt. Dit zal helpen om conflicten tussen partners of met u kind beter te leren hanteren.

3. Stel duidelijke huisregels op
Het is niet alleen belangrijk om voor uw kind duidelijke huisregels op te stellen. Het is ook belangrijk dat partners samen achter deze regels staan en ze ook hetzelfde naleven. Hierdoor zal er minder snel onenigheid ontstaan tussen partners over de opvoeding. Stel dus samen de huisregels op voor zowel uw kind met ADHD als voor de eventuele andere kinderen zonder ADHD. Duidelijke huisregels geven structuur en zijn zowel goed voor uw kind als voor uw relatie.

4. Communiceren
Blijf investeren in communicatie met uw partner. Ouders van een kind met ADHD hebben de neiging om de behoeften van hun kind altijd op de eerste plaats te stellen, wat heel begrijpelijk is. Toch is het cruciaal voor de relatie om tijd te blijven vrijmaken om in rust met elkaar te communiceren. Hierdoor blijven de partners ook op de hoogte van elkaars behoeften.

5. Verdeel de zware belasting
Probeer om de lasten van het zware ouderschap evenwichtig te verdelen, zodat het niet steeds een ouder is die de meeste zorg en verantwoording moet dragen.. Twee ouders die constructief samen werken bij de zorg voor een kind me ADHD maken deze zorg lichter. Het evenwichtig delen van de verantwoordelijkheid zorgt er ook voor dat het risico van onderlinge wrok vermindert.

6. Blijf flexibel
Probeer steeds flexibel te blijven. Een kind met ADHD vergt regelmatige aanpassing om met de diagnose om te gaan. Praat met uw partner over de eventuele aanpassingen die moeten worden gedaan als er veranderingen optreden.

7. Plan Quality-Time in voor de relatie
Het lijkt een cliché, maar toch schiet dit er vaak bij in: regelmatig tijd vrij maken om samen iets met uw partner te ondernemen. Een relatie kan alleen bloeien als er aandacht aan wordt gegeven. Het samen opvoeden van uw kind is niet voldoende om ook de relatie te laten groeien en bloeien. Elke relatie moet worden gekoesterd. Juist tijdens de intensieve opvoeding van een kind met ADHD is het van groot belang om ook regelmatig de aandacht alleen op elkaar te richten.

Rubriek: relaties 





-->

Geen opmerkingen: