Middagslaapje peuters belangrijk voor emotionele ontwikkeling

Wetenschappers van de University of Colorado Boulder publiceerden in het Journal of Sleep Research een onderzoek waaruit blijkt dat peuters die hun middagslaapjes overslaan gestresster zijn, ongelukkiger en een groter risico op levenslange emotionele problemen hebben.








Jonge kinderen die een dutje overdag missen, zijn angstiger en minder geïnteresseerd in de wereld om hen heen. Ook waren ze minder enthousiast over leuke gebeurtenissen en konden ze moeilijker omgaan met kleine problemen. Het onderzoeksteam analyseerde het slaappatroon van peuters van 2 tot 3 jaar. De kinderen droegen een speciaal apparaatje dat meette hoeveel ze sliepen. Ook hielden hun ouders een slaaplogboek bij.

De kinderen werden gefilmd terwijl ze lastige puzzels maakten zowel op een dag dat ze hun gebruikelijke middagslaapje hadden, als op een dag dat ze hun dutje overgesloegen. Vermoeide peuters bleken minder blij als ze een puzzel opgelost hadden dan uitgeslapen kinderen. Ook waren de peuters die het zonder middagslaapje moesten doen minder nieuwsgierig naar de oplossing van de puzzel en eerder gestresst als ze deze niet snapten.

"Verwarring is niet slecht, kinderen moeten leren van hun fouten. Maar een slaperig kind kan bij een kinderopvang misschien minder goed meedoen met de rest.'' ''Te weinig slaap kan hun ontwikkelende hersenen vormen en hun risico op levenslage emotionele problemen vergroten. Net als goede voeding is voldoende slaap een basisbehoefte.", aldus onderzoeker Monique LeBourgeois. Meer kids.

Geen opmerkingen: