Een kwart van de ziekten in Nederland is te wijten aan welvaartskwalen door slecht eten, roken, overmatig alcoholgebruik en te weinig bewegen. De overheid zou volgens de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg moeten ingrijpen door voeding duurder te maken en een preventief gezondheidsbeleid te ontwikkelen.
De vooruitzichten van hoogopgeleiden op een gezond leven stijgen, maar de laagopgeleide wordt steeds ongezonder. De gezondheidsverschillen tussen beide groepen worden steeds groter.
Rien Meijerink, voorzitter Raad voor de Volksgezondheid en Zorg, pleit ervoor om de grote sociaal-economische gezondheidsverschillen tussen hoog- en laagopgeleiden op de politieke agenda te zetten. Preventief beleid is volgens hem niet duur. Hij vindt het jammer dat de minister van Volksgezondheid Edith Schippers de hulpmiddelen om te stoppen met roken uit het basispakket schrapt. Ook zou ongezond eten duurder moeten worden door een vettaks. 'Goedkope chips wordt gemaakt van het ongezondste vet. Duurdere chips met beter vet. Met de industrie zelf wordt gekeken om het zoutgehalte in eten te verminderen.'
Meijerink vindt het eten in het algemeen eigenlijk te goedkoop. Het btw-tarief zou volgens de voorzitter, van 6 naar 19 procent moeten gaan. De lagere inkomens zouden dan gecompenseerd moeten worden via het loonbelastingstelsel. Meer gezondheid.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten