Het mediterraan dieet zorgt voor een langer en gezonder leven

We wisten het eigenlijk al, maar het is opnieuw bewezen: met een mediterraan dieet leef je langer. Veel groenten en vis en weinig dierlijke producten leiden tot een betere gezondheid.


Onderzoekers van de Universiteit van Gothenburg hebben de effecten van het dieet bekeken bij oudere mensen in Zweden. Hiervoor hebben zij gebruik gemaakt van de H70-studie. Deze studie loopt al meer dan 40 jaar en er zijn al duizenden 70-jarige bij betrokken geweest. Uit de resultaten bleek dat de ouderen die mediterraan eten een 20 procent grotere kans hebben op een langer leven. "Dit betekent in de praktijk dat mensen die een mediterraan dieet volgen ongeveer twee jaar langer leven dan zij die dat niet doen.", stelt onderzoeker Gianluca Tognon.

De resultaten ondersteunen drie vervolgstudies waarvan de resultaten nog niet gepubliceerd zijn. Deze studies toonden de gezondheidseffecten van een mediterraan dieet bij mensen in Denemarken, bij mensen in Noord Zweden en bij kinderen. "Hieruit kunnen we concluderen dat er geen twijfel mogelijk is over de gezondheidsvoordelen van het mediterrane dieet, zowel bij ouderen als jongeren.", aldus Tognon.

Het is dus aan te raden meer vis, verschillende groenten en fruit en zo min mogelijk (rood) vlees te eten en als vet vooral olijfolie of andere plantaardige olie te gebruiken.
Meer over eten.

Geen opmerkingen: