Coumarine in kaneel mogelijk kankerverwekkend

Het is nog zomer en toch liggen de schappen bij de supermarkt alweer vol met allerlei lekkernijen die bij Sinterklaas horen. Schijnbaar vinden we pepernoten en kruidnoten zo lekker dat we er al maanden van te voren behoefte aan hebben. Velen zullen zich ergeren aan het steeds vroeger verschijnen van deze lekkernijen maar dat een hoofdingredient van de lekkernijen, namelijk kaneel, een stof bevat die kankerverekkend kan zijn weet bijna niemand.Het gaat hierbij om de stof coumarine. Coumarine is een stof die van nature in kaneel voorkomt. Coumarine wordt ook kunstmatig gemaakt voor gebruik als geurstof. Mogelijk heeft coumarine negatieve effecten. Bij een gevarieerd eetpatroon is er geen risico voor de gezondheid. Uit voorzorg is het beter niet lange tijd achter elkaar erg veel kaneelhoudende producten te eten.

Coumarine zit in etenswaren met kaneel, zoals kaneelthee, kaneelstokken, speculaas, ontbijtkoek, kruidkoek, appeltaart en pepernoten. Coumarine kan ook worden gebruikt als geurstof in cosmetische producten. Gemiddeld genomen krijgen mensen vier milligram coumarine per dag binnen: twee milligram via het eten en twee milligram via het gebruik van cosmetische producten. Twee milligram coumarine zit bijvoorbeeld in:
•vier speculaasjes of kaneelbiscuitjes
•1 stroopwafel
•25 gram pepernoten of kruidnoten
•drie plakjes ontbijtkoek
•een kwart tot een half stuk appeltaart

Het lijkt erop dat deze gemiddelde hoeveelheden geen kwaad kunnen, ook niet wanneer incidenteel veel meer ineens wordt gegeten. Het is echter nog niet duidelijk of en bij welke hoeveelheden coumarine de gezondheid kan schaden. Bij dieren blijkt coumarine als zuivere stof kankerverwekkend te zijn. Bij mensen verloopt het afbraakproces van coumarine in het lichaam anders, waardoor coumarine voor mensen minder schadelijk is. Er zijn echter onvoldoende onderzoeksgegevens om aan te kunnen geven hoe groot de risico’s voor mensen precies zijn. Onduidelijk is ook of coumarine in kaneel hetzelfde effect heeft als coumarine als zuivere stof. Lees meer over coumarine en de mogelijke schadelijke werking op Voedingscentrum.nl.
Meer over gezondheid.

1 opmerking:

Luke zei

(lees:Bij dieren blijkt coumarine als ZUIVERE STOF kankerverwekend te zijn)

suiker is als zuivere stof (?) ook kankerverwekend.