Nieuw onderzoek toont aan dat zwarte rijst veel van het antioxidant anthocyanine bevat. Dit antioxidant zit bijvoorbeeld ook in zwarte en blauwe bessen. Antioxidanten zijn heel goed voor het lichaam, omdat ze schadelijke vrije radicalen kunnen neutraliseren. Vrije radicalen kunnen een rol spelen bij het ontstaan van kanker.
Zhimin Xu, een professor van Food Science in Louisiana State University Agricultural Center in Baton Rouge, La. zegt dat in een eetlepel zwarte rijst meer anthocyanine antioxidant zit dan in een eetlepel blauwe bessen, maar minder suiker en meer vezels en vitamine E. De onderzoekers zeggen dat ze met de zwarte rijst een goedkope manier hebben gevonden om de antioxidanteninname van mensen te verhogen, wat voor gezondheidswinst zou zorgen. De meest geproduceerde rijst wereldwijd is bruin. Witte rijst is bruine rijst waar het vlies vanaf is gehaald. Maar juist in dit vlies zitten vitamine E verbindingen, genaamd 'gamma-tocotrienol' en 'gamma-oryzanol' antioxidanten.
Vermindering slecht cholesterol
Deze antioxidanten verminderen het slechte cholesterol in het bloed, waardoor ze hart- en vaatziekten tegengaan. Volgens de onderzoekers is de zwarte rijst nóg gezonder dan de bruine variant. Nu wordt zwarte rijst alleen nog gebruikt in Azië in sushi, noodles en pudding. Voedingsproducenten zouden zwarte rijst kunnen gaan gebruiken in onder meer cake, koekjes, ontbijtgranen en dranken. De resultaten van het onderzoek werden gepresenteerd tijdens een medische conferentie in Boston. Kijk voor het artikel op Black Rice good source antioxidants. Meer over gezondheid.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten