Onderzoek omega-3-vetzuren: geen effect hartklachten

Het gebruik van extra omega-3-vetzuren kan niet voorkomen dat mensen die al eerder een hartinfarct hebben gehad opnieuw ernstige hart- of vaatklachten krijgen. Er is dan ook geen reden om de voedingsadviezen van de Gezondheidsraad op dit punt aan te passen. Dat zal hoogleraar Volksgezondheidsonderzoek Daan Kromhout van de Wageningen Universiteit zondag bekend maken op een Europees congres voor cardiologen in Stockholm.


Onderzoek
Kromhout deed tien jaar lang onderzoek onder bijna vijfduizend patiënten of omega-3-vetzuren inderdaad zo'n beschermend effect hebben als wordt geclaimd. Het onderzoek, gesteund door de Nederlandse Hartstichting en het Amerikaanse National Institutes of Health, is uniek en wereldwijd toonaangevend.

Omega-3-vetzuren
Omega-3-vetzuren komen van nature voor in vette vis en in groene bladgroenten, olie en noten. Aan diverse dieetmargarines zijn vetzuren toegevoegd. Er bestaan al veel kleinere onderzoeken die uitwijzen dat de vetzuren wel een gunstig effect hebben op allerlei aandoeningen. Behalve hart- en vaatziekten worden Alzheimer, reuma, psoriasis en depressie genoemd. Nooit eerder was echter gezocht naar het oorzakelijk verband tussen extra omega-3-vetzuren en eventueel afnemen van klachten.

Onderzoek
Voedingsmiddelenfabrikant Unilever maakte vier verschillende soorten margarine voor het onderzoek, waarvan er drie extra vetzuren bevatten. In totaal 4837 mensen, die vier jaar eerder een hartinfarct overleefden, smeerden dat 40 maanden lang op brood. Terwijl niemand wist wie welke soort margarine gebruikte, werden alle patiënten medisch gevolgd. Aan het onderzoek werkten 32 Nederlandse ziekenhuizen mee. Kromhout constateerde ook dat de zorg voor hart- en vaatpatiënten in Nederland bijzonder goed is. Er overleden in de groep veel minder mensen dan verwacht. Unilever, die de vetzuren toevoegt aan het eigen margarinemerk Becel, is verrast over de uitkomsten van een onderzoek. Volgens Unilever bestaat er al bewijs dat de vetzuren wel een beschermende werking hebben tegen hart- en vaatziekten bij hartpatiënten. De fabrikant gaat het onderzoek nader bestuderen.

Vrouwelijke patienten baat bij alfa-linoleenzuur
Het plantaardige vetzuur alfa-linoleenzuur bleek de klachten van vrouwelijke patiënten van 60 jaar en ouder wel met een kwart te verlagen. Ook had de helft van de oudere diabetespatiënten baat bij extra inname van visvetzuren. Die gunstige cijfers zijn echter niet voldoende om officiële voedingsadviezen aan te passen, vinden de onderzoekers. Zij raden overigens het gebruik van omegatabletten en visoliecapsules, die in tal van variaties bij de drogist verkrijgbaar zijn, sterk af. Meer gezondheid.

Geen opmerkingen: