Oprah en haar menopauze

Gisteravond ging de show van Oprah over de ouder wordende vrouw. Het is bekend dat de shows van Oprah meestal vol zitten met waar zij zelf vol van zit, dus de menopauze en het ouder worden zullen de aankomende tijd vaak aan bod komen. Gast was Raquel Welch, voormalig sexsymbool en nu, vele facelifts en andere ingrepen later, bijna 70 jaar. Opvallend was wel weer dat zij aangaf dat veel vrouwen volkomen onvoorbereid zijn op het 'slachtveld' van de menopauze.







Het 'slachtveld' van de menopauze
De moderne vrouw loopt inderdaad vaak aan tegen een beperkte informatie over de menopauze, uitgezonderd natuurlijk de bekende fora over opvliegers en andere ongemakken. Probleem is echter dat je die fora pas gaat bezoeken als je zelf in de menopauze komt. Misschien verklaart dat de reden waarom jongere vrouwen weinig weten over de menopauze en dus ook niet goed zijn voorbereid op wat hun te wachten staat. Nu Oprah in de menopauze is zal dat zeker veranderen, niemand ontkomt meer aan een overvloed aan informatie over het ouder worden.

Menopauze is mannenpauze
Volgens Raquel Welch zijn alle zorgen en angsten over ouder worden in de periode voor de menopauze een eitje vergeleken bij de klap die je krijgt door de menopauze. Snellere veroudering, verandering van figuur en last but not least.....geen zin meer in mannen. Waarom hebben we daar vroeger nooit iets over gehoord? Volgens haar en Oprah heeft dat te maken met de schaamte die vrouwen voelen over het feit dat ze in de menopauze zijn: niemand praat er graag over dat haar eitjes op krukken het toneel aan het verlaten zijn en een dorre onvruchtbare woestijn achterlaten. Vruchtbaarheid is het toppunt van vrouwelijkheid en niet veel vrouwen zullen dat aan de grote klok willen hangen. Integendeel....de moderne vrouw probeert juist zo lang mogelijk jong te zijn met alle truucjes die daarbij mogelijk zijn en zal niet gauw in het openbaar verkondigen dat ze geen zin meer heeft in seks of mannen. Vandaar dat vele seksueel aktieve vrouwen volkomen onvoorbereid tegen het libidoverlies van de menopauze aanlopen.

Babyboomers wel open over menopauze
Er is echter wel iets aan het veranderen: de babyboomvrouwen houden hun mond niet meer over de 'ellende' die hen overkomt. Juist zij dachten eeuwig jong te blijven en waren inderdaad niet voldoende voorbereid op de grote verandering die de menopauze met zich meebrengt. Raquel Welch vertelde dat zij pas in de gaten kreeg wat de menopauze met je kan doen toen zijn huilend in elkaar zakte voor haar voordeur omdat ze haar sleutels niet kon vinden. Het is dus goed dat er nu meer informatie komt over de menopauze, of je nu een voorstander of tegenstander van Oprah bent. Door meer bekendheid te geven aan de verandering die de menopauze met zich meebrengt, zullen ook vrouwen die richting menopauze gaan beter voorbereid zijn op wat er kan gaan veranderen in haar lijf en geest.

Nieuwe fase in het leven van de vrouw
Oprah zorgt er natuurlijk wel voor dat we ook nu weer vele succesverhalen zagen van oudere vrouwen die nog volop in het leven staan met de onoverkomelijke metamorfose van een ingezakt vijftigplusje dat klaagde dat zij uiterlijk en seksueel niet meer aantrekkelijk was. Natuurlijk moet de ouderwordende vrouw roeien met de riemen die ze heeft en zijn succesverhalen misschien een mogelijkheid om weer licht in de tunnel te zien. De realiteit is echter dat de overgang naar de ouderdom niet makkelijk is en evenveel tegenhangers kent van de succesverhalen. In die zin is het goed dat vrouwen beter voorbereid gaan worden op de omslag van de menopauze, zodat ze beseffen dat ze vooral moeten zorgen dat hun leven niet zal instorten bij het verlies van vruchtbaarheid en uiterlijk verval. De vrouw die haar leven op vele andere terreinen zin weet te geven, zal minder moeite hebben met de ingrijpende veranderingen door de menopauze.

Verlies van libido tijdens de menopauze
Dat Raquel Welch de menopauze een mannenpauze noemde is een leuk woordgrapje, maar nergens in het vervolg van de uitzending kwam naar voren of het echt een pauze was.....veel vrouwen in de overgang worstelen met het verlies van libido en hopen dat dit na de menopauze weer terug zal komen. Er is echter weinig informatie te vinden over vrouwen die de menopauze al achter de rug hebben en iets openbaren over het hervinden van hun libido. Het is dus belangrijk dat vrouwen daar ook meer open over worden en het taboe over seksualiteit bij ouderen overwinnen. Meer over body vrouw.

Copyright: Laluza

Geen opmerkingen: