10 tips voor alleenstaande moeders

Of je nu een gescheiden moeder bent, een bom of een weduwe, als eenoudergezin sta je voor een unieke uitdaging: het balanceren tussen aandacht en zorg voor de kinderen, werk, sociaal leven en huishouden. Een emotionele en praktische evenwichtsoefening die in de realiteit vaak zwaar en vol stress is. Wil jij ook graag een vrolijke single mama zijn? Hopelijk verlichten deze 10 tips van famiweb.be de stress en wordt mama zijn weer leuk!


1. Financiën op orde
Een gezin onderhouden met één inkomen of afhankelijk zijn van het onderhoudsgeld van je ex, is vaak een van de zwaarste aspecten van het alleenstaande ouderschap. Daarom is het ook zo belangrijk om financiële orde op zaken te stellen en inzicht te krijgen in inkomsten (loon, uitkering, kinderbijslag, premies, alimentatie) en uitgaven (vaste kosten, verzekeringen, gezondheidszorg, belastingen). Aan de hand van al deze gegevens kan je een budget op maken en zo alle kosten beter beheren. Heb je financiële problemen of moeilijkheden om je budget onder controle te krijgen, aarzel dan niet om raad te vragen bij maatschappelijk werk of andere passende instanties.

2. Uitgebreid familiaal vangnet
Alle alleenstaande moeders hebben hulp nodig! Of het nu iemand is die op de kinderen let wanneer jij boodschappen doet of iemand die naar je luistert wanneer je het even moeilijk hebt. Hoe verleidelijk het ook is om alles alleen proberen te doen, vraag je familie en vrienden om hulp. Hulp vragen is geen teken van zwakte. In tegendeel! Laten je financiën het toe, dan kan je ook beroep doen op een babysitter of een huishoudelijke hulp.

3. Dagelijkse routine
Plan maaltijden, karweitjes, bedtijd en activiteiten op vaste tijdstippen. Zo weet je kind elke dag weer wat het kan verwachten. Routine is belangrijk! Vaste routines geven kinderen een gevoel van veiligheid. Routines zijn er om duidelijkheid te geven en vooral om tijd te besparen.

4. Consequente discipline
Kinderen bloeien in een opvoeding die is onderbouwd met redelijke en consequente discipline. Kinderen moeten weten welk gedrag van hen verwacht wordt en welke regels ze moeten volgen. Ze hebben dat houvast nodig. In gescheiden gezinnen is het belangrijk dat zowel moeder als vader dezelfde regels hanteren. Niets geeft meer stress dan ouders die elkaar gezag ondermijnen.

5. Kinderen verdienen eerlijke antwoorden
Je kinderen hebben onvermijdelijk vragen over de gezinsveranderingen of afwezigheid van hun vader. Beantwoord die vragen open en eerlijk. Op een manier die aan hun leeftijd is aangepast. Leg hen zo goed mogelijk uit wat er eventueel zal veranderen en voeg er vooral ook aan toe wat er niet zal veranderen. Je kind zal je hulp nodig hebben in het verwerkingsproces. Dat kan soms wat tijd vragen, wees dus geduldig.
Lees de rest van het artikel verder op famiweb.be.
Meer over mama's.


Geen opmerkingen: