8 gezonde tips om je humeur te verbeteren

Ben je boos op je baas, eet dan zalm. Ben je gestresst over een deadline? Dan is popcorn uit de magnetron de beste oplossing. We weten allemaal dat onze stemmingen onze hunkering naar bepaalde voedingsmiddelen dicteren...en meestal verlangen we dan niet naar broccoli! Toch zijn er een aantal etenswaren die ons kunnen helpen om ons slechte humeur of onze stress te verlichten. 


Zet deze dus op je boodschappenlijstje. Zo hoef je bij de eerstvolgende slechte dag niet naar een grote bak roomijs grijpen, maar kun je in plaats daarvan deze humeurverbeterende en gezonde hapjes eten.
Wat hoort wel en niet bij welke bui?
Stress:
In plaats van: chips
Eet: amandelen

Waarom? Voordat de stress je gek maakt en je verlichting gaat zoeken in een grote zak chips (of de fles alcohol), kun je beter kiezen voor amandelen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium kunnen namelijk angst en stress verminderen. Amandelen zitten er vol mee en hebben dezelfde bite als chips....dus veel gezonder en ze helpen je om van de stress af te komen.

Slecht humeur
In plaats van: zalm
Eet: aardbeien

Waarom? Als je in een slechte bui bent en het je niet lukt om je humeur te verbeteren, dan zijn aardbeien de oplossing. Ze zijn rijk aan foliumzuur en dat is nou juist het stofje dat serotonine doet toenemen in je hersenen. Serotonine is goed voor je humeur en gaat depressie tegen.

Slaperig
In plaats van: een Snickers
Eet: een hardgekookt ei

Waarom? Of je nu de hele nacht wakker bent geweest door een ziek kind of van een avondje stappen...soms zijn we de volgende dag zo bekaf dat we met moeite onze ogen open kunnen houden. Eieren zijn een goede bron van zink en dat is nu juist goed om de slaperigheid te verdrijven en je energieker en wakker te helpen worden. Kook ze hard en neem ze mee naar je werk (in een koelkast), zodat je op het juiste moment naar de juiste snack kunt grijpen.

Verveling
In plaats van: koekjes
Eet: voorgesneden verse groenten

Waarom? Wees eerlijk: als je uit verveling een kwartier in de koelkast hebt staan staren zonder dat er de verkeerde dingen in liggen, dan is zo'n beetje alles goed om je verveling weg te eten. Zorg er dus voor dat je rauwkost, worteltjes of andere lekkere soorten verse groenten in je koelkast hebt.....ze zijn lekker knapperig en als je niets anders kunt vinden voldoen ze even goed om je verveling te verlichten.

Verward
In plaats van: kaascrackers
Eet: een plakje magere 20+ kaas

Waarom? Als je vergeetachtig of in de war bent verlangen de hersenen naar eiwitten. Kaas is dan de snelle gezonde oplossing. Niet de crackers met kaas, maar een stukje verse magere kaas zal je weer helder maken.

Ontplofbaar
In plaats van: snoepjes en zuurtjes
Eet: druiven

Waarom? Druiven, grapefruit of wortelen zijn beter dan een paar bokshandschoenen of snoepjes vol suiker.  Het draait namelijk allemaal om de pectine, een oplosbare vezel dat je lichaam kan helpen terug te keren naar normaal, wanneer je hartslag en bloeddruk verhoogd zijn.

In een onbestemde dip
In plaats van: aardbeienijs
Drink: water met vruchtensmaak zonder calorieen.

Waarom? Soms weten we gewoon niet of we moeten lachen of huilen. Klinkt gek, maar uitdroging kan een belangrijke rol spelen in onze emotionele stabiliteit. Als je je moody voelt, probeer dan zoveel mogelijk te drinken. Het voorkomt ook dat je doorslaat naar de snacks en ongezonde oplossingen.

Verdrietig
In plaats van: bonbons en allerlei chocoladerepen
Eet: donkere pure chocolade

Waarom? Een stof in chocolade genoemd fenylethylamine verhoogt zowel de stoffen serotonine en endorfine in de hersenen. Deze zitten vooral in chocolade die het meest puur is. Daar zit ook veel minder vet in, wat ook weer gezonder is dan de melkchocolade...Psst: Paddestoelen zitten ook vol met vitamine D en dat is een vitamine die bekend staat als humeurverbeterend! Meer over gezondheid.
auteur: Laluza


Geen opmerkingen: