Nederlandse man steeds later vader

Nederlandse vrouwen zijn met gemiddeld 29 jaar de oudste moeders ter wereld. Over late moeders heeft iedereen wel een mening, maar hoe zit dat met late vaders? In ieder geval komen er daar steeds meer van.

Bekende oudere vaders
Voorbeelden te over: Herman den Blijker was 49 toen hij voor het eerst vader werd, Jack Spijkerman zelfs 52. En dan hebben we ook nog de mannen die al een tweede of een derde leg hebben. Denk maar eens aan Maurice de Hond die op zijn 61e vader nog een keer vader werd en Jasper Faber die op zijn 57e in de luiers zat. Onlangs bekende de 67-jarige Rob de Nijs in het tijdschrift Privé "een baby zou ons wonder zijn".

Steeds meer oude vaders
Net zoals de late moeders rukken de late vaders op. Uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek blijkt dat pasgeboren baby’s steeds vaker een veertiger als vader hebben. In 2006 was dit het geval voor 24 duizend pasgeborenen. Dat komt overeen met 14 procent van alle baby’s in dat jaar. Tien jaar eerder was dat nog 9 procent. Niet alleen komen er steeds meer kinderen ter wereld met een veertiger als vader, ook het aantal baby’s met een vijftigplusser als vader neemt toe. In 2006 kwamen er bijna 1 800 kinderen ter wereld die een vader hadden ouder dan vijftig. In 1996 waren dat er 550 minder. Meer lezen over papa's.

Geen opmerkingen: