Zwangerschap en sekualiteit

Stel je dit scenario voor: je hormonen razen door je lichaam en je verlangt naar je partner. Je begint zijn rug te strelen en kust hem als signaal van jouw verlangen, maar hij trekt zich terug. Hij klopt op je groeiende buik en zegt: 'laten we wachten tot je baby is geboren'. Wachten! Hoezo wachten? Hoe krijg je die razende hormonen terug in de koelkast? Of kun je hem toch overtuigen dat wachten niet nodig is?
Hormonen
Volgens Lana Holstein (auteur van het boek : "How to Have Magnificent Sex: the 7 Dimensions of a Vital Sexual Connection"), hebben vrouwen tijdens de zwangerschap meer oestrogeen en testosteron, wat kan leiden tot een verhoogd seksueel verlangen. Ook de bloedtoevoer en vochtigheidsgraad van de geslachtsdelen neemt toe. Hierdoor kan het seksuele verlangen toenemen. Vrouwen kunnen door de verandering in de hormoonspiegels ook makkelijker een orgasme bereiken, waarbij vooral progesteron een rol speelt. Progesteron werkt ontspannend op de spieren, wat een verklaring kan zijn voor deze intense orgasmen. Ook het feit dat het testosteronniveau hoger is, speelt zeker een rol.

Tweede trimester
Volgens Holstein  krijgen zwangere vrouwen vooral in het tweede trimester van de zwangerschap te maken met een verhoogd verlangen. De eerste drie maanden is er meestal juist een afname van verlangen door de vermoeidheid en de misselijkheid. In de laatste drie maanden van de zwangerschap kan het verlangen ook weer afnemen door de grootte van de buik die een belemmering kan vormen, net als de weer toenemende vermoeidheid.

Waarom hebben sommige mannen moeite met intimiteit tijdens de zwangerschap?
Er zijn meerdere redenen waardoor mannen zich seksueel niet meer aangetrokken voelen tot hun partner tijdens de zwangerschap.
- Mannen zijn soms onbewust bang dat ze de foetus schade toebrengen tijdens het vrijen of dat het orgasme van de vrouw een vroeggeboorte kan veroorzaken door de samentrekkingen van de spieren. Volgens Holstein wordt alleen voorzichtigheid aangeraden, wanneer er om allerlei medische redenen een kans bestaat op een vroeggeboorte. Maar bij een normale zwangerschap is er geen enkele reden om de seksualiteit te mijden.
- Mannen kunnen hun vrouw lichamelijk minder aantrekkelijk gaan vinden tijdens een zwangerschap, waarin een vrouw grote lichamelijke en emotionele veranderingen ondergaat. Dit kan invloed hebben op zijn libido.
- Ook kan een man problemen ervaren om zijn vrouw in haar nieuwe rol als moeder tegelijkertijd als seksueel wezen te zien. Een man kan denken: "zij wordt de moeder van onze kinderen" en dat is heel iets anders dan een echtgenote, partner of minnares. Door haar al tijdens de zwangerschap als moeder te zien, plaats hij haar in een rol die het hem moeilijker kan maken om haar als minnares te zien. Zijn probleem om de verschillende rollen te combineren kunnen te maken hebben met hoe de man is opgevoed, zijn culturele achtergrond of hoe hij tegen seksualiteit aankijkt.

Tijd voor een goed gesprek
Holstein zegt dat het tijd is om open en eerlijk te gaan praten zodra de vrouw voelt dat haar non-verbale aanwijzingen niet werken. De vrouw moet haar partner vragen waarom hij zich terugtrekt en hem laten weten dat het voor haar heel belangrijk is dat hij er voor haar is, zich met haar verbonden voelt en zich voor haar inzet tijdens de zware periode van een zwangerschap. Als ze zich in de steek gelaten voelt of afgewezen, dan is het nodig dat er wordt gepraat, in ieder geval om hem bewust te maken van de haar gevoelens. Goed en open praten kan al een stap op de goede weg zijn, maar er zijn ook andere manieren om te proberen om het liefdesspel voor beiden weer aantrekkelijk te maken, zoals elkaar masseren, knuffelen en kussen.

Geef hem ook de ruimte voor zijn gevoel
Een vrouw zal ook haar man de ruimte moeten geven als blijkt dat hij echt moeite heeft om intiem te zijn, zonder dat hij er iets aan kan doen. Het forceren van de seksualiteit tijdens de zwangerschap (ook andersom) is nooit goed en daarom is het belangrijk om tot een intimiteit te komen die voor beiden acceptabel en comfortabel voelt. Het belangrijkste is dat de partners zich verbonden blijven voelen met elkaar.

Hoe blijf je die verbondenheid voelen?
De manier om verbonden te blijven is allereerst om ervoor te zorgen dat je niet steeds verder van elkaar verwijderd raakt. Holstein geeft de volgende tips om zwangere vrouwen en hun partner weer dichter bij elkaar te brengen.
- Soul Gazing:  Dit is een tantra techniek waarbij het paar tegenover elkaar zit. Ze houden elkaars handen vast en kijken elkaar in de ogen. Hierdoor zullen ze eerst wezenlijk contact maken via hart en ziel voordat ze elkaar lichamelijk gaan aanraken.
- Aanraak-weekend: Hierbij spreek je af dat je tijdens een weekend elkaar ieder uur even aanraakt. De aanraking hoeft niet tot seksualiteit te lijden, het is vooral belangrijk dat het paar zich verbonden blijft voelen.
- Bewust kussen: Wanneer je elkaar kust, doe dat dan heel bewust en niet terloops of uit routine. Probeer de tijd te nemen om echt in de ogen van de ander te kijken voordat je gaat kussen en probeer de kus ook echt te ervaren. Probeer weer te beseffen waarom je met deze partner bent en voor hem of haar gekozen hebt. Het is vrij simpel en het kost je misschien maar 30 seconden, maar het gaat er om dat je je bewust bent van je relatie en ook volkomen achter die relatie staat.

Genieten van het Moment
Als u een van die zwangere vrouwen bent die tijdens de zwangerschap behoefte hebben aan veel nieuwe dingen.... geniet er dan van, want het zal niet lang duren. En wil je proberen het vuur in de slaapkamer terug te krijgen en je weer aantrekkelijk te voelen voor je partner? Begin dan eerst om die grote lelijke zwangerschaps-slips en bh's uit het zicht te halen. Alleen omdat je zwanger bent hoeft nog niet te betekenen dat je moet stoppen met het dragen van leuke onderkleding of sexy lingerie. Tegenwoordig is er genoeg lingerie voor zwangere vrouwen te krijgen, dus een zwangerschap hoeft geen belemmering meer te zijn om er aantrekkelijk en vrouwelijk uit te zien. De zwangere vrouw van nu is niet meer vergelijkbaar met de zwangere vrouw van vroeger. Zij verbergt haar rondingen niet meer onder wijde kleding, maar draagt juist strakke (stretch)kleding om haar buik zichtbaar te maken. Meer over zwangerschap.

Copyright: Laluza


Geen opmerkingen: