Hoe voorkom je een sterke daling van je testosteron?

Testosteron is voor mannen niet alleen belangrijk voor de zin in seks, maar testosteron bepaalt ook de dikte van je buik. Het hormoon testosteron regelt niet alleen je zin in seks. Bij een man daalt vanaf zijn 25e jaar de productie van testosteron in de testikels met gemiddeld 1 procent per jaar.

Tegen het 50e levensjaar nemen mede daardoor spiermassa en spierkracht af. Ook verslechtert het kortetermijngeheugen en neemt de botontkalking toe.Wat kun je doen om te voorkomen dat je testosteronwaarden dramatisch dalen? Vooral het voorkomen van buikvet speelt daarbij een grote rol. Het buikvet groeit door afnemend testosteron sneller aan en daardoor wordt ook het risico op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, suikerziekte en erectiestoornissen groter. Ook kun je steeds minder zin in seks krijgen.

Vrouwelijk hormoon oestrogeen
Veel mannen zijn zich er niet van bewust, maar ook zij beschikken over een lage concentratie van het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Door de dalende testosteronwaarden kan het oestrogeen een grotere rol gaan spelen in het mannenlichaam. Oestrogeen heeft bij mannen een dikmakende werking. Als je ouder wordt gaat het buikvet zich makkelijker opstapelen. Buikvet produceert zelf ook weer oestrogeen, waardoor de vetophoping ook weer sneller gaat. Om deze negatieve spiraal te voorkomen moet je dus tijdig ingrijpen. Gelukkig kun je er zelf van alles aan kunt doen om je testosteronpeil hoog te houden. Begin er dus niet mee als je eind veertig bent, maar probeer je manier van leven al vanaf je 30e jaar te veranderen.

Sporten, maar niet overdrijven
Sport stimuleert de productie van testosteron, maar overdaad schaadt. Langdurig en te vaak sporten, zoals bijvoorbeeld 4 keer per week 15 kilometer hardlopen, remt juist de aanmaak van het mannelijke testosteron en stimuleert de aanmaak van cortisol, een hormoon dat zorgt voor afbraak van de spieren.

Krachttraining
Sporten waarbij je met veel spiergroepen kracht moet zetten, helpen het testosteron juist een handje. Krachtsporten zoals gewichtheffen en roeien zijn voor de aanmaak van testosteron belangrijker dan het lang herhalen van dezelfde bewegingen. Een ander voordeel van goede oefeningen is dat je de oestrogeenmakende vetmassa kunt wegtrainen en vervangen door strakke spiermassa. Zo sla je twee vliegen in één klap. Elke sportschool kan je erbij helpen.

Niet te weinig eten
Te veel buikvet is slecht, maar een mager lichaam is ook weer ongunstig. Voeding met te weinig vet is ook niet goed voor de productie van testosteron. Mannen die een streng dieet volgen kunnen last krijgen van een sterke daling van het testosteron. Dagelijks een beetje vet eten uit zuivel, vlees of vette vis is gunstig voor het op peil houden van het testosteron.

Let op je BMI
Wanneer ben je te dik of te mager? Een redelijke indicatie geeft de Body Mass Index: als je BMI door te veel buikvet boven de 30 ligt, komt je testosteronproductie in gevaar. Je bent te mager als je BMI onder de 20 komt. In buikvet van enige omvang komt aromatase voor, een enzym dat testosteron omzet in oestrogeen. Er zijn wetenschappers die fors buikvet zien als een actief "orgaan", dat voortdurend schadelijke stoffen uitstoot en de kwaliteit van bloedvaten verslechtert.

Zelfvertrouwen
Niet alleen voeding en beweging zijn van invloed op je testosteronwaarden, maar ook je gemoedstoestand. Voortdurende neerslachtigheid, gevoelens van onmacht en twijfel over je eigen vermogens verlagen de testosteronproductie. Aanjagers zijn juist zelfvertrouwen en het gevoel de wereld aan te kunnen. Een hogere testosteronwaarde ondersteunt ook weer het zelfvertrouwen, waardoor dit een positieve spiraal wordt. Zelfvertrouwen kun je natuurlijk niet met een knop aanzetten, maar het heeft wel zin om het proces te begrijpen en te proberen gevoelens van neerslachtigheid, pessimisme en onmacht van je af te zetten. Natuurlijk zijn er middelen om je testosteron te verhogen, maar die moet je alleen gebruiken als je een zetje in de rug nodig hebt. Meer over body man.

Maakt de vrouwen gek

Geen opmerkingen: