Wat kan ayurveda voor je betekenen?

Tegenwoordig hoor je nog wel eens de ayurveda genoemd worden. Wat is het precies en waar is het goed voor? Ayurveda betekent letterlijk 'de wetenschap van het leven' en is misschien de oudste bekende en altijd actueel gebleven vorm van geneeskunst. De grondslagen van de methode dateren van ongeveer 3000 voor Christus, en zijn sinds die tijd van generatie op generatie doorgegeven onder heelmeesters in India. .





Ook vandaag nog vormt ayurveda de basis van veel medisch handelen in India, Sri Lanka en Pakistan. De methode heeft daarnaast enorme invloed gehad op de ontwikkeling van alle andere oosterse gezondheidssystemen

Ayurvedische levensstijl
Een ayurvedische levensstijl is volgens sommige mensen een effectieve manier om gezondheid te bevorderen en om lichamelijke problemen en ziekten te vermijden. Ayurveda is een compleet gezondheidssysteem waarin onder andere ontslakking, voedingsvoorschriften, lichaamsbeweging, geneeskrachtige kruiden en technieken ter verbetering van de geestelijke en emotionele gezondheid een plaats innemen. Hoe uw behandeling eruit ziet, hangt grotendeels af van uw individuele toestand.

Principes
Net als in de Chinese geneeskunst neemt het idee van energie die in banen door het lichaam stroomt, vergelijkbaar met het bloed dat door de bloedvaten stroomt, ook in ayurveda een belangrijke plaats in. In ayurveda heet deze energie 'dosha'. Ieder individu beschikt over een voor die persoon uniek evenwicht tussen drie vitale 'dosha's'. Deze drie dosha's heten vatra, pitta en kapha. Als deze drie dosha's in een normale balans zijn, is het lichaam gezond. De theorie van ayurveda is dat aandoeningen en ziekten worden veroorzaakt door onbalans van een of meer dosha's. Meer dan op genezing van een ziekte, is ayurveda erop gericht de gezondheid van de persoon te verbeteren door te proberen lichaam en geest van de individu in balans te brengen. Zodra de oorzaken van een ziekte zijn gevonden, richt de behandeling van de patiƫnt zich vooral op zuivering van het lichaam om de natuurlijke balans te herstellen. Afhankelijk van de aard en ernst van een ziekte wordt bepaald welke maatregelen worden getroffen.

De behandeling
Uw eerste bezoek aan een ayurvedische arts kan tussen de drie kwartier en anderhalf uur in beslag nemen. In die tijd onderzoekt de arts uw persoonlijke gezondheidstoestand. U zult vragen moeten beantwoorden over uw levensgeschiedenis, uw leefwijze, uw familie, uw persoonlijkheidskenmerken, uw voedingsvoorkeuren en uw gezondheidsklachten. Om het energieniveau van de dosha's te bepalen onderzoekt de arts uw tong, polsslag, huid, haar, nagels, ogen en uw algehele verschijning. Soms is ook een urinemonster nodig. Als de arts uw 'constitutietype' heeft vastgesteld (uw 'prakriti') en de onbalansen van uw dosha's, zal hij u verschillende behandelingen voorschrijven, toegesneden op uw individuele behoeften, bijvoorbeeld:

-verandering van eetpatroon (niet noodzakelijk vegetarisch)
-geneeskrachtige kruiden
-verandering in leefwijze, bijvoorbeeld stressvermindering
-yoga ten behoeve van lichaamsbeweging
-meditatie en ademhalingsoefeningen waarmee u meer controle over uzelf krijgt en beter om kunt gaan met angsten en spanningen. Hoe vaak u de ayurvedische arts moet bezoeken, hangt af van uw klacht.

Waar is ayurveda goed voor?
Ayurveda is een holistisch gezondheidssysteem waarmee een veelheid aan problemen kan worden aangepakt, van darmklachten en hoge bloeddruk tot hoofdpijnen en angsten. Voor aandoeningen van de spieren of de botten, bijvoorbeeld osteoartritis, kan yoga heilzaam werken. Iedereen, ongeacht de leeftijd, kan baat hebben bij ayurveda. Maar bedenk wel dat ayurveda geen tovermiddel is en dat het geen genezing kan bieden van kanker, aids of andere ernstige chronische ziekten.

Risico's
Ayurvedische behandelingen en ayurvedische preparaten zijn veilig als ze door een gekwalificeerde en geregistreerde ayurvedische arts worden toegediend. Vertrouw echter nooit op alleen maar ayurveda als u een ernstige medische aandoening hebt, bijvoorbeeld hartklachten of diabetes. De huisarts kan deze aandoeningen effectief conventioneel behandelen. Ook als u een speciaal dieet volgt in verband met een bepaalde ziekte, en u wilt overstappen op een ayurvedisch dieet, kunt u dit beter eerst overleggen met uw arts, omdat hierdoor uw toestand kan veranderen. Meer over ayurveda.
Bron: ayurveda.startpagina.nl

Geen opmerkingen: