Meditatie en mindfulness kunnen werkelijk een verandering in je hersens teweeg brengen

Iedereen die regelmatig mediteert weet dat je er echt rustiger en evenwichtiger door wordt. Dat dit bij regelmatig mediteren en het beoefenen van mindfulness ook zichtbaar wordt in een hersenscan weet niet iedereen.Neurowetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat (liefst) dagelijkse beoefening van meditatie of mindfulness-meditatie werkelijk veranderingen in je hersenen veroorzaakt en dan wel in positieve zin! Deze veranderingen zijn al zichtbaar na 7-8 weken dagelijks minimaal 20 minuten te mediteren of mindfulness te beoefenen.

Wetenschappers van Harvard hebben 16 mensen gedurende 8 weken gevolgd die een MBSR (mindfulness-based stress reduction) training volgden. Iedereen kreeg opdracht dagelijks een audio-oefening met 45 minuten mindfulness-oefeningen (bodyscan, yoga en zitmeditatie) te doen. Om de oefeningen beter te integreren in het dagelijks leven, werden de deelnemers getraind om mindfulness ook toe te passen tijdens alle andere activiteiten van de dag, zoals tijdens het eten, het tanden poetsen, het afwassen, tijdens het autorijden, fietsen of wandelen en ga zo maar door.

Er werden MRI-scans genomen voordat de controlegroep aan de training begon en nadat ze de training van 8 weken hadden voltooid. Dit gebeurde ook bij de controlegroep die geen training volgde. Na het voltooien van de cursus was bij alle deelnemers een duidelijke verandering te zien op de MRI-scans. In verschillende gebieden van de hersenen die belangrijk zijn voor leren, het geheugen, de regulering van emoties en het gevoel van eigenwaarde waren verbeteringen te zien. 

Het is fascinerend om de plasticiteit van de hersenen te kunnen aantonen door dit onderzoek, waardoor bewezen wordt dat door het beoefenen van meditatie en mindfulness de deelnemers zich niet alleen beter voelen, maar dat dit dus ook met een MRI-scan te bewijzen is door aan te tonen dat een verandering in de hersenen plaatsvindt.

De Britse documentaire 'Don't Worry, Be Happy' (uitgezonden door Focus in het Nederlands) waarin presentator Michael Mosley onderzoekt hoe hij gelukkiger en optimistischer kan leven door 8 weken te mediteren is zeer de moeite waard!

Rubriek: meditatie, mindfulness


Geen opmerkingen: