Tatoeages mogelijk bron van besmetting met Hepatitis C

Amerikaanse onderzoekers denken een verband te hebben gevonden tussen het zetten van een tatoeage en de toename van Hepatitis C, een zeldzame leverontsteking en een belangrijke bron voor leverkanker.


Volgens het onderzoek, dat is gepubliceerd in het blad Hepatology, was het aantal tatoeagedragers onder de patiƫnten met het Hepatitis C-virus significant groot. Onder de 2000 ondervraagden was het aantal patiƫnten die ook een tatoeage hadden vier keer groter dan zonder. De besmetting met het Hepatitis C virus gebeurt via contact met bloed, zoals bij bloedtransfusies, of via gebruik van drugsnaalden.

"Dat tatoeages direct de oorzaak zijn van besmetting met Hepatitis C is met dit onderzoek nog niet meteen aangetoond", zei onderzoeker Fritz Francois van de universiteit van New York. "Maar het grote aantal tatoeagedragers geeft wel reden voor verder onderzoek."

In de Verenigde Staten dragen naar schatting 3,2 miljoen mensen het virus met zich mee. Vaak onbewust, omdat ze zich niet ziek voelen. Hepatitis C is de belangrijkste oorzaak voor leverkanker.
Rubriek: gezondheid


LibidoPower

Geen opmerkingen: