H&M scoort hoog op goede controle op kinderarbeid in de katoenpluk

De uitzending van Altijd Wat op 20 november besteedde aandacht aan de kinderarbeid in de katoenpluk in Turkije. Verrassend was dat een groot kledingmerk als Esprit zeer slecht bleek te scoren op de controle op kinderarbeid, terwijl het prijsbewuste H&M de laatste tijd juist zeer hoog scoort op gedegen controle op kinderarbeid.
Negen jaar zijn ze soms nog maar en ze werken van zonsopgang tot zonsondergang in de brandende hitte op katoenplantages. Slapen doen zij onder schamele omstandigheden in tenten in het open veld. Honderdduizenden kinderen missen hierdoor een stabiele thuissituatie, onderwijs en de kans op een betere toekomst.

Wie denkt dat we het hier over het slavernijverleden van Amerika hebben, heeft het mis. Plaats van handeling is aspirant-lid van de Europese Unie Turkije, anno 2012. Saillant detail is dat de kleding die van de door kinderhandjes geplukte katoen wordt gemaakt onder meer in Nederlandse kledingzaken wordt verkocht. Lees het artikel verder op Altijdwat.nl. De uitzending is terug te zien op http://altijdwat.ncrv.nl/uitzendinggemist.

Het is belangrijk dat consumenten zelf ook bewuster worden bij het aankopen van kleding. Hiervoor is een app verkrijgbaar die helpt om te achterhalen of een kledingmerk hoog of juist zeer laag scoort op de controle op kinderarbeid. Duidelijk is dat dure merken niet per definitie hoger scoren als het aankomt op het tegengaan van kinderarbeid.

Rubriek: Fashion

Geen opmerkingen: