Waarom maakt de kleur rood vrouwen sexy?

Wat is het toch met de kleur rood? Mannen blijken vrouwen in het rood sexy te vinden en ook rode schoenen scoren hoog! Waarom heeft rood zo'n aantrekkingskracht? Dr. Irene S. Levine legt het uit.







Zelfvertrouwen
Dr Irene S. Levine, een professor in de psychiatrie aan de New York University Medical School weet waarom:  "Een vrouw in een rode jurk straalt zelfvertrouwen, kracht en seksualiteit uit." Rood valt op in een menigte en overstemt de kleur blauw, die koel over kan komen of zelfs melancholisch...en de kleur wit die geassocieerd wordt met maagdelijkheid verbleekt in vergelijking met rood". Ze gaat verder met te zeggen, "De kleur roept ook associaties van sterke, bekwame vrouwen, die vol vertrouwen in directiekamers en het Congres rondlopen tot getalenteerde schoonheden die sierlijk over de rode loper zweven tot vrouwen die overal ter wereld speels, romantisch en liefdevol in het leven staan. Rood is misschien wel de belichaming van een speelse levendige houding ten opzichte van leven zelf".

Wel sexy, niet slimmer
Een andere studie laat echter zien dat een vrouw die rood draagt niet als intelligenter of bekwamer wordt beoordeeld. Andrew Elliot, een professor in de psychologie aan de Universiteit van Rochester in New York vertelt: . "Als positief effect hebben we alleen de (seksuele) aantrekkingskracht gevonden. Mannen beoordelen vrouwen in het rood dus alleen als seksueler en aantrekkelijker en niet als slimmer of competenter", zegt hij.

Volgens het rapport in het Journal of Personality and Social Psychology blijkt dat mannen meer geneigd zijn om toe te geven dat ze seks wilden hebben met een vrouw in rode kleding en dat ze gewilliger zijn om geld uit te geven tijdens een date met een vrouw in het rood. In een reeks van vijf studies moesten 150 heteroseksuele mannen foto's van vrouwen met een rode, witte, grijze, groene of blauwe omlijsting beoordelen en foto's van vrouwen in een rode of blauwe kleding. De foto's met de kleur rood bleken de hoogste score's te hebben. In sommige situaties kan het dragen van rood echter een negatieve uitwerking hebben. De kleur rood kan soms als dominant worden ervaren. Het is dus afhankelijk van de situatie of de kleur rood positief als positief wordt ervaren.

Waarom is rood zo sexy?
De onderzoekers hebben een paar theorieĆ«n. Een ervan is cultureel: denk maar aan bijvoorbeeld rode rozen op Valentijnsdag. Rood is de universeel erkende kleur van de romantiek en het is dus logisch dat mannen onbewust de kleur rood associĆ«ren met seks. "Wij denken dat rood, vanwege de associatie met het hart, Valentijnsdag, spannende lingerie etc. een sexy uitstraling oproept", zegt Elliot. "Er is echter ook een meer provocerende oorzaak, namelijk dat mannen een diepe onbewuste aantrekkingskracht ervaren door rood vanwege wat er gebeurt in de natuur."

De staarten van sommige primaten kleuren bijvoorbeeld rood tijdens de ovulatie, dus het is mogelijk dat mannen gedurende de evolutie een paar kleine gedeelten in hun hersenen hebben behouden die rood als symbool herkennen voor de drang tot paring. En het zijn niet alleen mannen. De onderzoekers denken dat ook vrouwen de kleur onbewust sexy vinden (tests zijn in volle gang), omdat rood mogelijk de dominantie van mannelijke primaten symboliseert. Toch blijven de oorzaken speculatie. De studie kon niet bevestigen of rood sexy is vanwege onze oerinstincten of dat het cultureel is bepaald. Meer kleuren.

Copyright: Laluza

Geen opmerkingen: