Warme salade van rucola, serrano, rode ui en pijnboompitten

Met dit heerlijke zomerse weer smaakt een salade nog beter. Dit is een recept van rucola met serrano. Serrano is een rauwe ham, afkomstig uit de Spaanse bergen met een heerlijke verfijnde smaak. Het is een warme salade die je direct moet opdienen na het maken. Dit is geen probleem, want de salade is in 5 minuten klaar en misstaat niet in een chique restaurant. Heerlijk dus als voorgerecht voor je gasten!Rucola heeft een heerlijke nootachtige smaak die goed smaakt met pijnboompitten en de eigen smaak van de serrano. Serranoham wordt altijd gezien als een uiterst vette en calorierijke ham maar dit is niet waar. De ham is erg rijk aan ijzers en eiwitten en juist vetarm. Hierdoor wordt deze ham soms ook voorgeschreven aan mensen met bloedarmoede of ijzertekort. Voor de heerlijke smaak van dit eenvoudige gerecht is het ook cruciaal om een goede balsamico te gebruiken, bijv. Bertolli Aceno Balsamico di Modena.

Ingredienten
- 1 zak rucola sla
- klein handje pijnboompitten
- rode ui in grote parten gesneden, zodat de ui nog aan elkaar zit (in vieren bij een kleine ui) Gebruik een kleine rode ui per persoon
- 2 plakjes serrano-ham per persoon
- olijfolie
- rode balsamico
- beetje zout en peper
- snufje gedroogde of verse tijm

Bereiding
- Gebruik een koekenpan met anti-aanbaklaag. Verhit de pan en leg hierin de plakjes serrano.
- Laat ze een minuutje bakken, haal ze uit de pan en leg ze even apart.
- Doe een scheut olijfolie in de koekenpan.
- Bak hierin de ui-partjes met de tijm tot ze een beetje bruin worden (paar minuten) en doe er dan de pijnboompitten bij.
- Beetje zout en peper erover. Als de pijnboompitten beginnen te kleuren doe je de serrano er nog even bij en het vuur uit.
- Doe de rucola in een slabak en roer de gebakken ingredienten erdoor en een scheut balsamico. Deze rode balsamico geeft een heerlijke smaak aan het gerecht, zodra hij zich bindt met de olijfolie.

Spreid wat salade over de borden en dien gelijk op. Eet smakelijk! Meer over eten.

Geen opmerkingen: