Werkt de secret echt of is het onzin?

De hype van The Secret lijkt alweer over zijn hoogtepunt heen. Hoe kan het dat iets wat schijnbaar je leven zo positief kan veranderen, zo plotseling weer naar de achtergrond verdwijnt? Heeft iedereen via de openbaring van het Geheim gekregen wat hij/zij wilde of werkt het gewoon niet en is de hype daarom voorbij?

Hoop als commerciel produkt
Hetzelfde vraag ik mij wel eens af bij de lancering van nieuwe creme's, die van alles beloven en je eeuwige jeugd garanderen. Schijnbaar waren de vorige creme's, die hetzelfde beloofden, toch niet zo goed, want na een tijdje hoor je niets meer over die voorgaande opzienbarende creme's. Mensen hebben behoefte aan nieuwe hoop, dat is duidelijk en schijnbaar is de hoop van The Secret nu een beetje uitgewerkt. Veel mensen zullen vol verwachting de adviezen hebben opgevolgd, proefritjes in dure auto's hebben gemaakt, zich ingebeeld dat ze rijk, zorgeloos, gezond en talentvol waren, zodat ze contact zouden maken met de goede golflengte en alles vanzelf naar hen toe zou komen. Echter, als je na een tijdje merkt dat er weinig verandert, de rekeningen en ellende zich gewoon blijven ophopen, je nooit die leuke partner vindt en je gezondheid blijft kwakkelen, dan is het moeilijk om met dezelfde kracht in The Secret te blijven geloven. Dat is natuurlijk ook het argument van de bedenkers waarom The Secret bij jou niet werkt....je hebt niet genoeg geloofd...en daardoor werkt het niet. Zo krijgen de mislukte volgelingen ook nog het schuldgevoel dat ze het verkeerd hebben gedaan en dat ze zelfs niet geschikt zijn voor The Secret.

Voordeel?
Toch zitten er naar mijn idee ook wel goede kanten aan het succes van The Secret. Daarvoor moet je je wel eerst door alle commerciele cadeau-verpakkingen heenworstelen. Natuurlijk zijn de enigen die echt (commercieel) succes hebben, de bedenkers en uitbaters van The Secret. Zij zullen geen proefritjes meer hoeven te maken en zijn slapend rijk geworden. Toch kun je als mislukte Secret-volger ook de goede dingen proberen te behouden. Natuurlijk draait het helemaal niet om een geheim. Het gaat om zelfvertrouwen. In The Secret wordt je eigenlijk geleerd om vertrouwen in jezelf en je dromen te hebben. Dat is een psychologische waarheid die niet bedacht is door de zakenlieden van The Secret. Zij hebben het echter in een leuke verpakking gestopt en hebben veel mensen kunnen bereiken. Daarmee hebben ze misschien ook mensen kunnen bereiken die niet open zouden hebben gestaan voor psychologische adviezen. Dat is dan wel een voordeel....

Mislukt?
Heb je je buik vol van The Secret en het boek al in de kast gezet? Voel je je mislukt omdat zelfs The Secret aan jou voorbij gaat? Misschien is het dan toch goed om nog eens te kijken naar de "kennis". Eigenlijk komt het erop neer dat je je negatieve gedachten leert om te zetten in positieve gedachten. Daarbij hoef je niet altijd een halleluja-gevoel te creeeren, want ook dat hou je niet lang vol. Het kan echter zeker helpen om je gedachten om te draaien. Sta je bijvoorbeeld 's morgens op en wordt je al depressief als je in de spiegel kijkt? Je kunt dan denken dat je oud en uitzichtloos bent en je zult je de hele dag oud en uitzichtloos voelen. Denk je echter dat je er misschien oud uitziet, maar dat je blij bent dat je er nog bent en leeft en dat je nog steeds de moeite waard bent en je leven nog van alles in petto kan hebben...dan wordt je dag anders. Dat heeft niets met geheimen te maken, maar met zelfvertrouwen.

Het is inderdaad een wijsheid zo oud als de wereld: "Zoals je in de spiegel kijkt, zo kijkt hij terug". Als je buiten tegen de mensen lacht, lachen de meesten terug. Ben je boos, dan kijken de meesten boos terug. Voel je je mislukt, dan straal je dat uit en zal ook het meeste mislukken, voel je je lelijk, dan vinden anderen dat ook....niets geheimzinnigs aan. Begin gewoon met kleine stapjes anders naar jezelf te kijken en bouw tevredenheid op met wat er is. Ook al is je situatie niet rooskleurig, er is altijd wel iets positiefs te vinden waarop je kunt focussen. Begin daarmee en leer anders naar jezelf en de wereld te kijken. Schoppen tegen de wereld is makkelijk, tevreden zijn met wat je hebt is moeilijker en vraagt inzet en geduld. De weg naar geluk ligt niet in hebben wat je wilt, maar in willen wat je hebt.  Meer over spiritualiteit.

Geen opmerkingen: