Bestaat eeuwige liefde?

Echte liefde is eeuwig, dat bewezen Amerikaanse onderzoekers aan de hand van hersenscans. Daaruit bleek namelijk dat partners die meer dan 20 jaar bij elkaar zijn dezelfde soort euforie ervaren als kersverse geliefden. 
Hersenen
Om de duur van echte liefde te onderzoeken, namen Amerikaanse onderzoekers een hersenscan van 17 mannen en vrouwen terwijl ze naar een foto van hun partner keken. Alle deelnemers zeiden hun geliefde nog steeds graag te zien na gemiddeld 21 jaar huwelijk. Deze scans vertoonden verrassend veel gelijkenissen met mensen die pas het laatste jaar verliefd werden. Vooral het gedeelte in de hersenen dat het gelukshormoon dopamine produceert, bleek bij hen heel actief te zijn.

Niet te faken
Onderzoekster Helen Fisher: "Haast niemand gelooft in de eeuwige liefde. Maar dit onderzoek bewijst dat bijna iedereen ongelijk heeft. Deze resultaten zijn echt. Dat vertellen de hersenscans ons alvast en dat kun je niet faken."

Obsessie en kalmte
Maar de hersenactiviteit van oudere en jongere stellen zijn niet helemaal identiek. Bij pas verliefde stellen zijn de hersendelen actief die geassocieerd worden met obsessie en angst. De oudere stellen vertoonden activiteit in de hersenen die in verband staan met kalmte en de onderdrukking van pijn. Helen Fisher: "Het verschil bij een langere relatie is dat de obsessie en de angst plaats maken voor kalmte."

Communicatie
Partners die zich afvragen of hun liefde voor altijd kan blijven duren, kunnen dat afleiden uit de manier waarop ze met elkaar omgaan. Onderzoek toonde namelijk aan dat partners die lang samen zijn, makkelijker met elkaar kunnen communiceren. Een positieve stemtoon, een glimlach, liefdevolle gebaren en mopjes zijn tekenen van een liefdevolle communicatie. Je communiceert slecht als je met je ogen rolt, kritiek uit en de spot drijft. De onderzoekers zeggen dat als je 5 keer zoveel positieve signalen stuurt dan negatieve, je liefde eeuwig duren. Meer lezen over liefde.

LibidoPower

Geen opmerkingen: