Dieet Tip: eet alles, maar in kleine stukjes en vooral langzaam!


Wil je graag afvallen, maar lukt het maar niet om een dieet consequent vol te houden? Misschien moet je dan eens proberen om op een andere manier te eten. Uit onderzoek blijkt dat je minder eet van voedsel of snacks dat in kleine stukjes wordt geserveerd. Door een reep chocola in stukjes te breken, zal je minder snel in de verleiding komen om hem snel in een keer helemaal op te eten.

De onderzoekers (Arizona State University) lieten driehonderd studenten een bagel eten. Sommigen kregen een hele bagel. Anderen aten een bagel die in vieren gesneden was, maar net zo veel calorieën bevatte. Twintig minuten later kregen ze een maaltijd waarvan ze zo veel of weinig mochten nemen als ze wilden. Studenten die een bagel in vier stukken kregen, aten minder van de bagel én minder van de maaltijd die daarna geserveerd werd.

Het kan zijn dat door de optische illusie de hersenen voor de gek worden gehouden. Vele stukjes lijken meer dan 1 groot stuk. Nog belangrijker kan de verklaring zijn dat je langzamer eet als je iets in kleine stukjes eet. Als je langzaam eet, krijgt je lichaam de tijd om te merken dat je vol zit. Eet je snel, dan heb je al teveel gegeten, voordat het lichaam het sein krijgt dat het verzadigd is.

Er zijn van die mensen die uren lijken te kunnen kauwen en genieten van een koekje. Zij hebben het begrepen. Hoe langer je over dat koekje doet, hoe minder snel je naar het tweede koekje zult grijpen. Natuurlijk zal het discipline vergen om niet aan te vallen op die zak chips of die reep chocolade als je honger hebt en alles binnen enkele minuten op te schrokken.

Het werkt echter beter om een rem te zetten op snel eten, dan jezelf te verbieden om veel te eten. Veel mensen die op dieet gaan, houden dit maar even vol. Als je jezelf aanleert om te beginnen met kleine porties of stukjes en daar zo lang mogelijk op kauwt, zal je merken dat na ongeveer 10-15 minuten de grote trek is verdwenen en je vaak geen behoefte meer hebt om nog veel meer te eten.

Het is logisch dat dit tot beter resultaat leidt dan een 'dieet-rantsoen', waarbij je maar weinig mag eten. Dit houden mensen vaak niet eeuwig vol, omdat ze teveel moeten afzien. Je kunt de truc van de kleine porties altijd toepassen, al zal dit ook wel discipline vergen. Neem bijvoorbeeld altijd een stuk fruit of een andere kleine versnapering mee als je gaat winkelen of een aantal uren uit huis gaat.

Zodra je de lunchroom of snackbar in je gedachten voelt binnen sluipen, ga dan even rustig op een bankje zitten en eet een appel of andere kleine versnapering. Geef jezelf een kwartier de tijd om te kijken of de verleiding is afgenomen. Meestal is dat het geval. Zo niet, ga dan de verleiding achterna, maar eet maar een paar stukjes van dat gebak of die zak patat en geniet van elk stukje door langzaam te eten. Je kunt de rest beter in de vuilnisbak dumpen, dan in je lichaam. Liever het schuldgevoel dat je eten weggooit, dan het schuldgevoel dat je toch weer hebt toegegeven aan de verleiding. Meer dieet.
Geen opmerkingen: