Zen in de keuken

Als je ooit aan yoga hebt gedaan, dan ken je waarschijnlijk wel dat weldadige gevoel van ruimte dat je aan het eind van de les voelt. Je rekt je uit en je voelt de zuurstof door je gewrichten, spieren en cellen gaan en je lichaam voelt langer, slanker en lichter.Ook lijkt er meer ruimte in je geest te zijn gekomen, met een gevoel van heerlijke kalmte en mentale helderheid, al is het maar voor even. Deze les kun je ook toepassen in je huis en dan vooral in het hart van je huis: zen in de keuken!

Het is vreemd dat we vaak aan allerlei spirituele workshops of yogalessen deelnemen, terwijl ons huis soms chaotisch en rommelig is. Probeer dus ook ruimte in je huis te krijgen. Ruimte voor de spullen die je gebruikt en waar je van houdt en ruimte voor de dingen die het belangrijkste voor je zijn.

De meeste moderne vrouwen zijn druk, druk, druk, dus en hebben niet meer dan 15 minuten per dag tijd voor zichzelf. Daarom volgen hier 5 korte tips om te beginnen met je keuken. Als het daar overzichtelijk is en je ruimte kunt voelen, dan werkt dat door in de rest van je huis en uiteindelijk op je geest. Begin dus met zen in de keuken!

Leer van je bestek-lade
Hoezeer je ook een chaoot bent of slordig in je huis....toch zul je altijd je vork kunnen vinden. Waarom?
1. Vorken liggen altijd bij vorken
2. Vorken hebben een vaste plek
3. Vorken worden op dezelfde plek teruggelegd na gebruik
4. Iedereen volgt dit systeem.
Pas deze 4 regels dus ook toe op alle andere dingen in je keuken (en huis)!

2. Begin met je voorraadkast op te ruimen
Controleer de vervaldata en gooi alles weg wat over de datum is. Geef de blikjes en andere etenswaren die je waarschijnlijk toch niet kunt gebruiken weg of doe ze in de vuilnisbak. Ze maken je kast alleen maar overvol en je verliest het overzicht. Doneer ingeblikte goederen en andere eetwaren dat je familie gewoon niet zal gebruiken. Twijfel je over de houdbaarheid van je produkten, kijk dan op stilltasty.com. Weliswaar in het engels, maar je kunt heel makkelijk opzoeken hoelang je een produkt kunt bewaren.

3. Zet zo min mogelijk spullen op je werkbladen
Veel te vaak staan de werkbladen en het aanrecht vol met van alles en nog wat. Probeer alleen de spullen te plaatsen die je echt iedere dag nodig hebt. Voor spullen die je minder vaak gebruikt geldt:
aan: plafond of wand
in: keukenkastjes en andere meubels
uit: gewoon weg uit de keuken

4. Gebruik voorraaddozen en potten
Doe de meest gebruikte etenswaren, zoals peulvruchten, granen, spaghetti en rijst in een stel dezelfde potten. Ze zijn sterk en goedkoop en maken het overzichtelijk. Als je in de kast of naar de plank kijkt ziet het er rustig en netjes uit, beter dan allerlei aangebroken zakken of dozen.

5. Hou de decoratie en inrichting minimalistisch
Wil je zen in de keuken ervaren, hou de keuken dan ook verder zo leeg en licht mogelijk. Niet teveel van allerlei accessoires, liever een mooie vaas bloemen dan 10 frutsels.

Eigenlijk geldt voor alle kamers in het huis...let meer op de kwaliteit dan de kwantiteit. Liever minder meubels die goed en minimalistisch zijn, dan een heleboel verschillende soorten meubels en accessoires. Maar begin met de keuken! Je zult zien dat je je heerlijk voelt als je alles hebt teruggebracht tot zen!
Meer lezen over zen.

Copyright: Laluza.nl

1 opmerking:

Anne zei

Kies voor een uniek design van Bert Plantagie