Wat is parfum?

We zijn al zo vertrouwd met parfum, maar weten we eigenlijk wel waaruit parfum bestaat? Parfum is een mengsel van verschillende geurstoffen opgelost in alcohol, water of vettige stoffen. Eau de parfum, Eau de Toilette en Eau de Cologne zijn de lichtere geuren van het pure parfum.


Het type parfum verwijst naar de hoeveelheid geurstoffen waarover een parfum beschikt. Meer geurbestanddelen zorgen voor een sterkere geur. Zo is in onderstaande tabel te zien dat eau de toilette een lichtere geur verspreidt in vergelijking met eau de parfum.

Hoeveelheid geurbestanddelen
Parfum(-extract) 20 – 40 %
Eau de parfum 10 – 20 %
Eau de toilette 5 – 10 %
Eau de cologne 2 – 3 %
Aftershave 2 – 4%

Geurnoten
Vaak heeft een parfum meer dan 30 ingrediënten. Geurbestanddelen van een parfum zijn onder te verdelen in zogenaamde ‘noten’. Een echt parfum bestaat uit drie soorten noten: topnoten, hartnoten en basisnoten.

Topnoten hebben even na het aanbrengen een dominante geur, maar zijn na enkele minuten weer verdwenen. Bekende voorbeelden van topnoten zijn citrusgeuren.
Hartnoten zijn de geuren die u ruikt nadat de topnoten niet meer te ruiken zijn. Ook deze geur is weer tijdelijk en zal na ongeveer tien minuten vervluchtigd zijn. Hartnoten zijn alle bloemengeuren.
Basisnoten zijn de geuren die overblijven nadat de topnoten en hartnoten verdampt zijn. Deze noten kunnen nog vele uren geuren blijven afgeven. Houtsoorten en harsen zijn voorbeelden van basisnoten.

Hetzelfde parfum, andere geur
Een parfum ruikt op geen twee personen hetzelfde. Dit heeft onder andere te maken met het huidtype, de zuurgraad van de huid en de biologische fase waarin de persoon zich bevindt. Doordat het parfum zich mengt met de lichaamsgeur, kan bij de één een bepaald geurtje heel anders ruiken dan bij de ander.

De zuurgraad van de huid (pH-waarde) ligt bij een gezonde huid rond de 5.5. Een droge huid heeft een iets lagere zuurgraad en een vette huid een iets hogere. Op een droge of oudere huid blijft een parfum langer behouden. Dit kan een reden zijn om dan te kiezen voor een lichtere variant zoals een eau de toilette. Niet alleen door het verouderingsproces, maar ook tijdens de menstruatiecyclus en zwangerschap verandert de huid en daardoor ook de geur van een parfum. Vrouwen merken vaak na de overgang dat hun parfum anders of minder sterk ruikt op hun huid.

Geurfamilies
Om het juiste parfum te vinden is het handig om te kijken tot welke geurfamilie eerder aangeschafte of favoriete geurtjes behoren. Op deze manier is het eenvoudiger een geurtje te vinden dat bij u past. Karakter, persoonlijkheid, seizoen en klimaat vormen de basis voor de voorkeur voor een bepaalde geurfamilie. Bloemige parfums zijn populair in de lente en in de zomer zijn juist citrusgeuren favoriet. Door de commissie van de Franse Vereniging voor Parfumeurs, de Société Française des Parfumeurs, is een classificatie gemaakt voor de indeling van de belangrijkste geurfamilies. Parfums worden ingedeeld in zeven geurfamilies: citrus, bloemig, varen, chypre, houtig, amber (oosters) en leer.

Indeling geuren

Citrus
Deze geurfamilie bestaat traditioneel uit citrusnoten, zoals citroen, limoen en sinaasappel. Pompelmoes, sinaasappel en citroen zijn voorbeelden van frisse citrusgeuren.
Bloemig
Populair geurtype. De geur wordt gekenmerkt door één enkele bloem. Bekende bloemengeuren zijn roos en meibloem.
Varen/Fougere
Lavendel, eikenmos, cumarine en geranium.
Chypre
Frisse geuren in combinatie met meer bloemige geuren. Bekende Chypre geuren zijn bergamot, eikenmos, ladanum en patchouli.
Houtig
Bosachtige geuren zoals patchouli, ceder en sandelhout.
Amber (Oriëntaals/ Oosters)
Zware, pittige geuren die lang blijven hangen zoals kaneel, vanille en amber. Sprankelende en exotische bloemen en warme en aromatische geurnoten zijn kenmerkend voor deze geurfamilie.
Leer
Rook-, brand-, berken-, en tabakslucht.

Parfumering van het lichaam
Bodylotion, douchegel, zeep, deodorant en aftershave balm. In een bepaalde geurlijn kunnen meerdere producten worden uitgebracht dan alleen het luchtje zelf. Als u bijvoorbeeld bodylotion, deodorant en parfum gebruikt van dezelfde geurlijn zal de geur beter en langer op uw huid aanwezig zijn gedurende de dag. De geur zal eerder vervliegen als u alleen het parfum zou gebruiken. Meer over parfum.

Geen opmerkingen: