Wat is ayurveda?

Ayurveda is een traditionele en geheel natuurlijke geneeswijze uit India. Ze wordt al meer dan 5000 jaar beoefend. Ayurveda betekent letterlijk vertaald "De leer van het leven". Deze eeuwenoude kennis werd steeds overgebracht van leraar op leerling, en wereldwijd maken miljoenen mensen gebruik van deze Indiase geneeskunde.


Werkwijze
Bij Ayurveda gat het niet meteen om het genezen van ziekten maar meer op het voorkomen ervan, het verjongen van lichaam en geest en de verlenging van de levensduur. Ayurveda leert ons dat door een bepaalde levenswijze je niet alleen ziekten kunt voorkomen, verlichten of genezen, maar dat we er ook meer inzicht door kunnen krijgen in onszelf en de wereld om ons heen. Ayurveda zou tot gevolg hebben dat we een lang, gezond en harmonieus leven kunnen leiden, waarbij we het uiterste uit het leven kunnen halen. Hierbij gebruikt de Ayurveda levensstijl, voeding, kruiden, gezondheidsproducten, yoga, meditatie en massage technieken.

Lichaam en geest
Binnen de Ayurveda ziet men het lichaam en de geest als één geheel. Er kan geen geestelijke gezondheid zijn zonder lichamelijke gezondheid en andersom. Onze gevoelens en gedachten hebben evenveel waarde als de symptomen die lichamelijke ziekten veroorzaken. Alle twee zijn ze volgens de Ayurveda een gevolg van het uit balans raken van een persoon. Daarom is binnen de Ayurveda de algemene levensstijl van groot belang.

Iedereen is uniek
Omdat iedereen uniek is, moeten voorschrift voor de levenswijze ook uniek zijn en passen bij een persoon. Om gezond te zijn en te blijven, zou je dus bepaalde voedingmiddelen moeten gebruiken of juist vermijden, die horen bij jouw type. Ook lichaamsbeweging moet specifiek op jou type zijn afgesteld. Je type bepaalt heel veel: je persoonlijkheid, hoe je om gaat met anderen en de dingen om je heen, je lichaamsbouw, je gesteldheid, je aanleg en je zwakheden. Het aantal types wordt onderverdeeld in enkele hoofdtypes. Meer over ayurveda.
Bron: ayurveda.startpagina.nl

Geen opmerkingen: