Spaanse pepers beter dan chemo?

Spaanse pepers blijken gezonder dan je denkt! Naast allerlei vitamines blijkt de peper ook grote hoeveelheden capsaicine te bevatten en laat dat nu net de stof zijn volgens de laatste studies kankercellen kan bestrijden. Baat het niet, dan schaadt het niet, dus veel pepers eten!


Volgens een Australische studie is het gunstige effect van chemotherapie als behandelwijze voor kanker veel beperkter dan doorgaans wordt voorgesteld. Professor Graeme Morgan van het Royal North Shore Hospital in Sydney zegt hierover dat van de 62% van de kankerpatiënten die na 5 jaar nog in leven is, chemotherapie een bijdrage levert van slechts 2%. Niet zo vreemd als u bedenkt dat chemotherapie bestaat uit het inspuiten van zwaar giftige chemicaliën die alle weefsels van de patiënt aantasten, waarbij men simpelweg hoopt dat de kanker eerder een gifdood sterft dan de patiënt. Naast radiotherapie en chirurgie kent de gemiddelde oncoloog helaas geen alternatieven. Maar wie een beetje rondzoekt op Internet zal volop alternatieve geneeswijzen vinden die kunnen helpen bij de genezing zonder een complete ravage in het lichaam aanrichten.


De BBC besteedde onlangs aandacht aan een nieuwe studie van de Nottingham University waaruit blijkt dat capsaicine, de stof die de scherpe smaak van rode pepers veroorzaakt, de mitochondriën van kankercellen aantast, waarna de betreffende cellen als het ware zelfmoord plegen. Gezonde cellen blijven daarbij onaangetast. Onderzoeker Dr Timothy Bates stelt dat capsaicine, evenals andere stoffen uit de familie der vanilloiden, het hart van de tumorcellen aantast, en dat daarmee mogelijk de achilleshiel van alle kankersoorten ontdekt is. Helaas valt met rode pepers weinig geld te verdienen, en het zal daarom nog wel even duren voordat artsen beginnen met het voorschrijven van een gepeperd dieet. De famaceuten maken immers de dienst uit, en die zijn vooral geïnteresseerd in een gepeperde rekening. Kijk voor de rest van het artikel op vrijheidsnet.

Veel peper eten
Of je er nu wel of niet in gelooft....sambal is in ieder geval gezond en lekker. De meeste mensen vinden peper nooit meteen lekker, maar feit is dat als je er eenmaal van houdt je steeds meer wilt....Daarom hier een recept van een sambal-relish van rode pepers, tomaat, knoflook en citroen die je overal bij kunt eten of op brood met vleeswaren/kaas. Koop je pepers op de markt, daar zijn ze veel goedkoper!

Sambal-relish van Spaanse pepers
- flinke zak rode spaanse pepers (250-500 gram)
- 6 teentjes knoflook
- maggiblokje
- zout naar smaak
- 2-3 tomaten
- sap van een grote citroen
- zwarte peper
- stukje trassi (toko)
- zonnebloemolie
- mespuntje suiker

- Was de pepers en ontdoe ze van de steeltjes. Snij ze in stukken.
- haal de velletjes van de knoflook.
- doe de pepers met de knoflook in de blender.
- verhit een beetje zonnebloemolie in een grote tefal-koekenpan
- bak hierin de gemalen peper-knoflook.
- doe de tomaten in de blender en maal ze fijn.
- bak de tomaten mee.
- doe er het maggiblokje, de suiker en de trassi bij.
- goed door blijven bakken en eventueel nog zout toevoegen
- op het laatst het citroensap erbij doen.
- laat de sambal op hoog vuur bakken tot het meeste vocht is ingekookt.

Doe de sambal in een schone lege pot en bewaar ze tot een week in de koelkast. Heb je teveel gemaakt, dan kun je het gemakkelijk in een plastic bakje invriezen, zodat je altijd verse sambal bij de hand hebt! Meer over gezondheid.

Geen opmerkingen: