Parfum is al zo oud als de mens. In de Oudheid plaatste men geurig hout, zoals sandelhout, cederhout, cypressenhout of kruiden, fruit en hars op een warmtebron, waardoor de geur vrij kwam. Het woord 'parfum' is afgeleid van het Latijnse 'per fumum', wat letterlijk 'door rook' betekent.
Geur der Goden
In de oudheid speelden geuren een belangrijke rol in de goden- en dodencultus. Zo werden in de Egyptische faraograven parfums teruggevonden. In de bijbel vinden we ook regelmatig verwijzingen naar parfum terug, denk maar aan wierook en mirre. Parfums en geurige oliën waren toen zeer kostbaar, nog kostbaarder dan goud. Onder invloed van het Midden-Oosten en Griekenland gingen ook de Romeinen zich meer en meer voor lekkere geuren interesseren. Zij dachten dat parfums een geneeskrachtige werking hadden (denk aan de huidige aromatheraphie). De parfumverkoper was vaak ook een genezer of apotheker. Na de val van het Romeinse Rijk volgde er een sombere periode van oorlogen en invallen (de donkere Middeleeuwen), waar voor parfum weinig plaats meer was.
Venetie, Arabieren, kruistochten en specerijen
Met de kruistochten kreeg het parfum in onze streken een nieuwe impuls. Langs de route van de kruisvaarders bloeide de handel in specerijen. In de 12de eeuw nam de kennis van parfumproductie toe met de opkomst van de universiteiten. Het distillatieprocedé met de alambiek (distilleerketel) dat de Arabieren hadden uitgevonden, werd verder geperfectioneerd. Venetië werd de parfumhoofdstad, met de bloeiende specerijenhandel binnen haar muren: peper, nootmuskaat, kruidnagels, kaneel, gember, saffraan en kardemom waren zeer populair. Parfums werden in de middeleeuwen ook gebruikt om de steden te ontsmetten van de pest. In de loop van de 14de eeuw deden vloeibare parfums op basis van alcohol en etherische olie hun intrede: de reukwaters. Tot dan toe zaten lekkere geurtjes altijd 'verpakt' in oliën, balsems of zalven.
Frankrijk als parfumland
In de 17de eeuw werd parfum vooral rijkelijk gebruikt om allerhande onaangename geurtjes te camoufleren, want hygiene in onze hedendaagse vorm bestond nog niet. In de 18de eeuw verscheen Eau de Cologne op het toneel: een verfrissend water op basis van rozemarijn, sinaasappelbloesem, bergamot en citroen. Het Keuls Water, dat eigenlijk uit Italië afkomstig was, ontketende een ware revolutie in parfumland. De moderne parfumindustrie kreeg stilaan vorm in de 19de eeuw. De Zuid-Franse stad Grasse was het productiecentrum van plantaardige grondstoffen zoals jasmijn, rozen en sinaasappelbomen. Parijs werd de commerciële aanhanger van Grasse en de parfumstad bij uitstek. Op het einde van de 19de eeuw werkten er bijna twintigduizend mensen in de Franse parfumindustrie. Daarna nam de ontwikkeling van parfum een hoge vlucht en werden ook synthetische stoffen gebruikt bij de bereiding van parfum. Klik hier voor de lijst met de beroemdste bestaande parfums sinds 1709. Meer over parfum.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten